Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: wiek elaphy guttaty a zdolność do rozrodu

chevaliere
    Guest

wiek elaphy guttaty a zdolność do rozrodu

w jakim wieku elaphe guttata jest zdolna do rozrodu? czy są granice dla samców i samic?

Re: wiek elaphy guttaty a zdolność do rozrodu

200 gram dla samic, nieco mniej dla samców. Wiek nie gra roli - istotna jest minimalna waga.

Tak jak napisal mordd, chociarz z tym wiekiem to tak nie do konca. Samiec moze miec 2 lata, samiczka najlepiej, zeby miala 3 :> No i oczywiscie waga jest tu glownym kryterium

Zazwyczaj te 200 gram osiąga po stosownym czasie - stąd nie trzeba się kierować wiekiem. W sytuacji odwrotnej, tzn 3 letnia samica ale źle żywiona i za mała mogą być problemy z rozmnażaniem i z samicą, której się na to pozwoliło....... Waga jest najlepszym kryterium - te 200 gram ustalono na drodze licznych eksperymentów jak bezpieczną granicę.

a czy taką samą zasadę przyjuje się przy dopusczaniu chińczyków?? chodzi mi o granicę wagi i jaka ona powinna być dla tych węży??

Prawdę mówiąc nie trafiłem na takie dane - to większy gatunek, ale nie wiem czy granica postawiona jest wyżej niż u guttaty..... Podobne zalecenia widziałem przy L. g. californiae - i chyba tylko dla tych 2 masowo hodowanych gatunków dało się to przetestować. Myślę, że 2 letnie w dobrej kondycji, normalnie karmione będą w sam raz - ale jaka wtedy będzie waga nie mam pojęcia.

U chinczykow samiczke tez bezpieczniej 3 letnia dopuszczac

tak też słyszałem, ale jak coś nowego się pojawia (jak dla mnie ta waga), to najczęściej sprawdzam.

pozwolę sobie także zadać pytanie w jakim wieku (lub jakiej wielkości - wagi) musi być samica L.t. sinolae żeby można było ją dopuścić do samca

Pozwolę sobie jedynie przypuszcać, źe wagowo będzie to podobne jak u zbożówki . dla E. guttata i L. getula parametry są takie same - myślę, że inne pokrewne o podobnym rozmiarze można potraktować analogicznie.

Uprawnienia umieszczania postów