Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: anakonda czy pyton

zephyr
    Guest

Re: anakonda czy pyton

Najdluzszym wezem dotychczas zlapnym byl pyton siatkowy(12) Rekordowa anakonda miala okolo 9m i wazyla cale 250kg wiec mysle ze pyton tygrysi jest mniejszy od anakondy. Zeby nie bylo ze dane wyssalem z palca, na animal planet tak mowili. Za to moim zdaniem anakonda jest najladniejsza. Teraz juz nie ma wezow gigantow las amazonski gdzie znajdowano najwieksze osobniki anakondy jest wycinany i juz nie rosna takie duze ja pisal ktorys z przedmowcow dorastaja do ok.6m. Rowniez naturalne srodowiska pytonow cierpia z powodu dzialalnosci czlowieka

Nikt nie złapał 12 metrowego reticulatusa, tylko takiego wychodowali chińczycy, i miał troszke ponad 12 Z tego co ostatnio się dowiedziałem nie złapano jeszcze anakondy, która miała ponad 9 metrów

W książce o wężach na której ja się "wychowałem" jest napisane, że największy schwytane pyton siatkowy miał ponad 12 metrów, a największa złapana anakonda zielona 11m 44cm

W 1912 roku na wyspie Celebes zastrzeleny pyton siatkowany mierzył 12m 46cm, dotychcasz nikomu nie udało się złapać anakondy zielonej przekraczającej 9m. Na znalazce czeka nagrada nie mała bo obecnie zdaje się już 400 tyś dolarów za schwytanie i dostarczenie żywej anacondy zielonej do Universytetu w Nowym Yorku mierzącej ponad 9m. Najwieksze osobniki zielonej anacondy żadko przekraczają 5,5 m - 6m zarówno w naturze jak i hodowli, natomiast masa jest wieksza niż masa tej samej wielkości pytona siatkowego czy tygrysiego.
    Dlatego zwykle mówi się iż pyton siatkowy to najdłuższy waż , a anaconda ze względu na mase najwiekszy.

był jakiś rok temu program że kolesie szukali 6-cio metrowego węża bo za takiego ktoś tam płacił chyba 150 000$ I w trzy tyg niezłapali takiego

Tylko że jeżeli zastrzelony, to martwy, a wąż martwy może się dość znacznie rozciągnąć gdyż luzują się połączenia między kręgami, podobnie jest z samą skórą węża, nigdy nie słyszałem o tym przypadku i nie moge się wypowiadać, ale wąż o tej długości mieszka w chińskim zoo (no chyba że już zdechł)

Jest jedna sprawa- zgadzam się z Azazelem, że Eunectes murinus rzadko przekracza 5 m( sześciometrowe to w ogóle rzadkość), ale ponad dwunastometrowy pyton siatkowany pojawiał się tylko w anegdotycznych wycinkach w popularnej prasie- brak jakichkolwiek wzmianek w publikacjach herpetologicznych z tamtego okresu.W ogóle brak tak naprawdę wiarygodnych danych na temat dusicieli większych niż 8 metrów. Jeżeli chcemy znależć węże olbrzymy, cofnijmy się wehikułem czasu do plejstocenu Australii- żył tam wtedy Wonambi naracoortensis, wedlug niektórych paleontologów być może mierzący 18 metrów i ważący tonę. Był ostatnim znanym nam przedstawicielem Madtsoiidae, wśród których trafiały się i inne olbrzymy( 15-metrowy Gigantophis garstini z eocenu Egiptu). Szkoda, że przyszło nam żyć w okresie wielkiego wymierania.

W ogóle w niewoli w dobrych warunkach dusiciele rosną większe niż w naturze- wbrew temu co się powszechnie sądzi. Więc jeżeli gdzieś pojawi się olbrzym, to raczej wyhodowany niż złapany. Sądzę jednak, że bez względu na gatunek raczej dużo ponad osiem metrów nie wyrośnie.

12m pyton siatkowany to nie anegdota a fakt odnotowany w 1912r na wyspie Celebes - takich rozmiarów wąż został tam zastrzelony - po smierci w wyniku rozloźnienia mieśni ciało węża ulega rozciągnięciu - ile ten wąż nierzył gdy żył tego nie wiadomo. Zmierzono go po smierci i mial 12m 48cm. Ile czasu upłynęło od czasu śmierci do pomiaru nie podano.

dr Robert
    Guest

Informacje o najdłuższym wężu pojawiają się średnio co dwa lata, w popularnych gazetach i zwykle w czasie wakacji. Zresztą po dotarciu do takiego węża specjalistów zwykle "olbrzym" znika, albo tak jak to było w tym roku wiosną, okazuje się znacznie mniejszy. Takich doniesień na świecie jest naprawdę masa, ale wiarygodnych, potwierdzonych danych naprawdę niewiele. Niestety o wężu z Celebes nie słyszałem, podejrzewam, że to news z rodzaju tych o których piszę. Inaczej zachowałby się choćby szkielet w jakimś ośrodku naukowym. Zresztą im starsze doniesienia tym większe rozmiary .

Uprawnienia umieszczania postów