Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: anakonda czy pyton

Mieszany widok

Re: anakonda czy pyton

W kilku książkach na temat herpetofauny Indonezjii, które znam albo w ogóle nie mówi się o olbrzymich pytonach, albo wręcz otwarcie podaje ich istnienie w wątpliwość. Pyton zabity na Celebes według różnych żródeł miał mieć to 9, to 10, to 12 metrów i obecnie uznaje się go raczej za mało wiarygodną anegdotę- jeżeli go naciągnięto( i dosłownie i w przenośni) to za życia mógł mieć i sześć-siedem metrów.
    Poza tym nie ma żadnych materialnych potwierdzeń jego istnienia( np. kości).

Wzmianke o pytonie z Celebes badź Sulawesi mam w swojej ksiażce o gadach z 1965r, jak i w wydaniach czeskich , niemieckich.

dr Robert
    Guest

Z prasy takie newsy przenoszą się potem do popularnych książek o gadach i są powtarzane. Taki news żyje sobie własnym życiem, jest nieweryfikowalny. Na szczęście za wiarygodne w nauce uznaje się dane z których istnieje jakiś dowód, zwłaszcza w przypadku cech morfologicznych węża, gdy łatwo zachować szkielet (nawet fragment na podstawie którego można oszacować przybliżoną wielkość) czy choćby skórę. Do bajek bym to włożył, podobnie jak informacje o 6 - metrowych waranach etc.

Dokladnie tu sie zgodze News i plotka ktora zawsze jest pozytywna jak i pobudza emocje bedzie zyc do konca i malo kto bedzie chcial ja weryfikowac

zephyr
    Guest

a ja wam powiem ze racja jest jak dupa-kazdy ma swoja

Uprawnienia umieszczania postów