Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: tło dla agamy brodatej

Ciapek_anolis
    Guest

tło dla agamy brodatej

W najblizszym czasie mam zamiar robić i urzadzać terarium właśnie dla agamy brodatej.. Zastanawiam sie z czego mozna zrobić tlo które bedzie fajnie wygladało i pasowalo do terarium pustynnego. Prosze o ciekawe pomysły.

darkinvaider
    Guest

Re: tło dla agamy brodatej

ja mam pianke montarzowa pokryta klejem do glazury atlas z pigmentem na koniec zostalo to posypane piaskiem,polki tez sa zrobione z pianki.pozdrawiam

korek jest bardzo orginalny pogrzebiesz w nim i już jest inny :]

Ciapek_anolis
    Guest

Móglby ktoś krok po kroku opisac sposób konstruowania tla o ktorym mówił darkinvaider?

U moich agamek tło wykonane jest w następujący sposób:

1. Przy użyciu silikonu naklejasz na tylną ściankę styropian utwardzony o grubości 12 cm, na boczne o grubości 5 cm (chyba że wolisz inną grubość)

2. Bierzesz lutownicę i dając się ponieść wenie twórczej, wytapiasz w styropinanie nierówne skałki, schodki, pułki, groty i co tam tylko zapragniesz.

3. Następnie usówasz wszystkie wytopione resztki i ew. wygładzasz drobnym papierem ściernym.

4. Po koleii na każdą ściankę nakładasz cienką warstwę białego gipsu, posypujesz piaskiem i czekasz do wyschnięcia, po czym usówasz nadmiar piasku.

5. Kupujesz lakier ekologiczny i wodorozcieńczalny np. Akryl i po rozrobieniu z pigmentem w wybranym kolorze (najlepiej piaskowy). Malujesz kilka razy całą powierzchię i czekasz nim lakier się utwardzi.

I tym sposobem masz piękną imitację piaskowca.
    ps. tylko poczekaj z wpuszczeniem zwierzaków do momentu aż wywietrzeja smród lakieru.

pozdrawiam
    Rewja

Ciapek_anolis
    Guest

dzięki za opis tej czynnosciwreszcie ktoś konkretny

Ciapek_anolis
    Guest

Więcej takich odpowiedzi a wszyscy bedziemy mądrzejsi

Ja zrobiłem tło w troszkę inny sposób - mianowicie:

Na całe tylnie i boczne ścianki przykleiłem siatkę montażową - do tego poprzyklejałem półeczki ze styropianu - późneij niektóre miejscą oblałem ianka montażową i na to atlas z pigemntem - IMHO całkiem ciekawie wyszło

Ciapek_anolis
    Guest

macie foty?

Uprawnienia umieszczania postów