Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Morelie...

Morelie...

Witam!
    Chciabym sie spytać czy mozna czasem na rynku polskim dostać Morelie ( nie chodzi mi o spilota czy viridis ) tylko o całą reszte???? Jeżeli czasem są w sprzedaży to jakie są ich ceny?
    Wiem, że może nie ten dział ale tutaj są specjaliści od węży

Re: Morelie...

Szczerze wątpie...

Kiedyś jakiś handlarz zaproponował mi Morelia amethistina. Nie pamiętam ceny, ale nie była oszałamiająca, choć wysoka( koło 500-700 zł). Nie wiem na ile był wiarygodny, bo węży nie chciałem, więc nie sprowadził. Wiem jednak, że bywają amatorsko hodowane w Czechach, a w Polsce ma jedną parę ogród zoologiczny w Łodzi.
    Ale to wielkie(4-6m, a rekordowo nawet 7,5 m) węże, chociaż relatywnie lekkiej budowy w porównaniu do np. pytona tygrysiego. W dodatku dość agresywne. Nie polecam.
    Nie wiem, jak jest z dostępnością w Europie innych Morelia sp. W USA bywają- np. M. nauta albo M. boeleni, ale często z importu, i bardzo drogie.

Dostepne na polsim ryku sa: Morelia spilota variegata, Morelis spilota cheynei, Morelia spilota mcdowelli.
    Ceny od 300zł ( Variegata ) do 1200zł ( Cheyeni ) - ametystowe pytony ( Liasis amethistinus badz morelia spilota amethistina ) - są nie osiągalne na polskim rynku.

Morelia amethistina nigdy nie był podgatunkiem M. spilota!!!
    Dawniej bywał zaliczany do rodz. Liasis- do rewizji tego rodzaju w latach 90' tych.
    Obecna nazwa to Morelia amethistina i tylko taka powinna być używana.

> W USA bywają- np. M. nauta albo M. boeleni, ale często z
    > importu, i bardzo drogie.

Stosunkowo sporo jest w Stanach M. bredli i M. clastolepis (ten nawet w odmianie axanthic), chociaż również drogie. Boeleni się nie chce rozmnażać, mało kto je rozmnożył. natomiast bredli na pewno są w Europie, o jednym posiadaczu w Niemczech wiem na pewno (ale znam mało szczegółów, nie pamiętam, czy rozmnaża). W temacie Morelii powinien wypowiedzieć się Snakes, ostatnio chyba w temacie

pozdrawiam, Karla

Amethistina to osbny podkatunek moreli... oglądałem o nich program piękne węże ale dość groźne... co do tego że można kupić morelie viridis, morelie s cheynei i mcdowelli clasic i striped to wiem byłem po prostu ciekawy jak z innymi podgatunkami tych pięknych australijskich dusicieli Czekam na wypowiedź Snakea

Cześć,

Kupić można :
    Morelia spilota cheynei - około 600-1000zł
    Morelia spilota mcdowelli - 500-600zł
    Morelia spilota harrisoni - 800-1000zł
    Morelia spilota metcalfei - z tego co pamiętam ponad 5000zł i bywają nieczęsto

Morelia spilota variegata - według nowej klasyfikacji (Hoser) to wyłącznie populacje z Australii - jest praktycznie niedostępna w Europie, zresztą w ogóle poza Australią bardzo ciężko je znaleźć. To co w 99,9% przypadków na rynku określa się jako Morelia spilota variegata to:
    1. albo Morelia spilota mcdowelli (kiedyś nie była osobnym podgatunkiem, zaliczana była właśnie do variegaty)
    2. albo Morelia spilota harrisoni (popularna Iran Jaya, obecnie Papuan Carpet Python), czyli dawniej variegata z Papui Nowej Gwinei
    3. tzw. "pet shop variegata" - czyli mieszanka różnej krwi, zwykle z przewagą M.s.mcdowelli
    Niestety najczęściej jest to właśnie ta trzecia opcja.

Poza gatunkiem spilota można kupić jeszcze:
    Morelia amethystina - od 500-600zł w górę, stosunkowo łatwo znaleźć
    Morelia bredli - od około 4000-5000zł w górę, też dość łatwo znaleźć
    Morelia viridis - od około 1500zł w górę, jest ich coraz więcej

Pozostałe gatunki są bardzo rzadkie w Europie.
    Niektóre z nich praktycznie niespotykane na rynku wcale - jak Morelia carinata, która która została rozmnożona w niewoli dwu albo trzykrotnie w Australii, w naturze również praktycznie nie do znalezienia.

Pozostaje jeszcze pytanie o czystość tego so sprzedawane jest tako konkretny podgatunek. Niestety w przypadku zwierząt z Australii praktycznie 95% tego co mamy na rynku jest już dawno wymieszane. Są czyste linie tych zwierząt ale hodowcy zbytnio się tym nie chwalą (obowiązuje całkowity zakas eksportu z Australii więc w legalny sposób nie trafiają do Europy i USA) a ich ceny kilkakrotnie przekraczają podane powyżej.

Pozdrawiam

Sporadycznie bywają też dostępne w kraju Morelia spilota spilota.
    Ceny raczej wysokie, w zależności od źódła, płci i wieku osobnika.

Młode Morelia boeleni są dostępne w Europie za ok. 2500 EUR.

Cześć,

racja - Morelia spilota spilota pominąłem
    Cena około 5000zł i więcej. Przy niższych masz praktycznie pewność że to M.s.spilota wymieszana z M.s.cheynei. Swoją drogą równie piękny wąż
    Boeleni - racja, ale to nieczęsto oferowany wąż.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów