-
PYTANIE CO DO WEZA (HELP) ;)
Witam sprawa wyglada nastepujaco ... Ja nie interesuje sie zabardzo wezami (pozatym ze lubie czasem jakas fotke poogladac) ale moj kolega bardzo chcialby miec weza .. wiem ze mozna poszukac po necie informacji co i jak ale tak w ciemno wolalbym tego nie robic bo jak poradze kumplowi zle to nie chce sie wyglupic...
Kumpel miejsca w domu ma bardzo duzo. takze wielkosc nie ma znaczenia.Terrarium mu sie zmiesci
Chcialbym sie zapytac jakie weze mozna polecic poczatkujacemu hodowcy (nie jadowite lub bardzo malo agresywne ew.dusiciele.) jesli moglibyscie dodac do kazdej propozycji o ktora prosze .cos od siebie bylbym wdzieczny... rozmiar nie ma znaczenia zabardzo. wazne aby waz byl ladny co jest kwestia gustu ale mysle ze jak tylko bedzie mial jakies wzorki albo jakies kolorki roozne to jemu sie spodoba .
Cena (od malucha):
Gatunek(lacina):
Usposobienie:
takich informacji najbardziej mi potrzeba bo wtedy bede wiedzial czego szukam po necie a informacji jest mnostwo ale trzeba tylko wiedziec czego szukac , a ja narazie nie wiem
z goory dziekuje i pozdrawiam wszystkich milosnikow zwierzat ^_^:;
-
Re: PYTANIE CO DO WEZA (HELP) ;)
dal początkującego elepha gutatta ew. z dusicieli boa tęczowy lub Python Regius masz opisy na stronie
-
Proponowane gatunki (w nawiasie łacińskie nazwy):
Wąż zbożowy (Elaphe guttata):
Cena: 50-100 zł za małego
Charakterystyka: bardzo łagodny (ale wyjątki potwierdzają regułę), rzadko się zdarza żeby wybrzydzał przy jedzeniu, ma dość ładne umaszczenie (klasyczne to różne odcienie ciemnej czerwieni poprzez ceglastoczerwony aż po brąz i czarne oraz białe paseczki gdzieniegdzie)
Boa tęczowy (Epicrates cenchria ssp.):
Cena: zależna od podgatunku
Charakterystyka: spokojny wąż, generalnie nie wybrzydza przy jedzeniu, jest większy od zbożówki, ale jego "wadą" jest to że tylko u niektórych (E. c. cenchria) widać wzór ubarwienia (jasne okręgi) a u większości wydaje się być niemal bez wzorów (choć u niektórych widać bardzo niewyraźny wzór). Ogólnie cenchria różni się od zbożówki tylko rozmiarem.
Boa dusiciel (Boa contrictor ssp.):
Cena: od 200 zł ale można też znaleźć tańsze (dla chcącego nic trudnego )
Charakterystyka: Constrictorki to już nieco wyższa szkoła jazdy. Wymagają dość sporego terra oraz sporych rozmiarów karmy (oczywiście mowa o dorosłym osobniku). Mimo dość pokaźnych rozmiarów (w stosunku do powyższych gatunków) nie stanowi niebezpieczeństwa dla człowieka. Umaszczenie ma takie sobie (jak mówiłeś zależnie od gustu - mnie np. constrictorki się nie podobają bo są dość takie szaro - brązowe). Jedyny problem to to że małe osobniki mogą być kąśliwe i przez to nie za fajne w oswajaniu ale to kwestia osobnicza oraz problemem może się okazać zaopatrywanie w karmę a co zatym idzie - duże koszty utrzymania.
Odradzam z kolei Pytona królewskiego (Python regius) bo na własną rękę po dobrym przygotowaniu można spróbować ale doradzać to komuś to nie polecam (jak gadzina nie będzie chciała jeść albo będą z nią jeszcze inne problemy to ci kolega zarzuci że to twoja wina bo ty mu to doradziłeś)
-
Cinstrictor dla początkującego... jezeli ma sie dużo miejsca na terra to czemu nie... na początek najlepiej zbożówke... małe terra o układzie poziomym same salety i jest ładna
-
Biber, dla kogos , kto nie doswiadczenia... zmow za niego Zdrowaski...ok?
Hanna
-
ja sam zaczalem od regiusa i jest ok, wazne zeby kupic z dobrego zrudla
-
No ja też od regiusa zacząłem. Ale sprawdziłem go czy je.
-
boasek dusiciel jest zajjjjj bardzo łagodny i bardzo ładny plecam jest zajjjjjj wężykiem
-
boa dusiceil (boa constrictor)
-
To miało być do mnie? No tak - zjadłem literę, mały błąd. Oczywiście ma być constrictor.
Uprawnienia umieszczania postów