-
Rozkład Temperatur Dla Regiusa !!
znów mam pytanie <zawstydzony> nie moge tego na forum odnaleść jaki jest rozkłąd temperatur i wilgotnośi na cały rok dla REGIUSA ??
-
Re: Rozkład Temperatur Dla Regiusa !!
Było o tym gdzieś kiedyś. Linka nie podam bo nie pamiętam ale mogę podać to co tam było (ponoć z rzetelnego źródła):
Dzień Noc
Amplituda temperatury
Styczeń 24/26 21/23
Luty 26/29 24/26
Marzec 26/29 24/26
Kwiecień 26/29 24/26
Maj 26/29 24/26
Czerwiec 26/29 24/26
Lipiec 26/29 24/26
Sierpień 26/29 24/26
Wrzesień 26/29 24/26
Listopad 24/26 21/23
Październik 24/26 21/23
Grudzień 24/26 21/23
Amplituda Wilgotności :
Styczeń 70/80
Luty 70/80
Marzec 70/80
Kwiecień 70/80
Maj 70/80
Czerwiec 70/80
Lipiec 70/80
Sierpień 70/80
Wrzesień 70/80
Listopad 90
Październik 90
Grudzień 70/80
Amplituda oświetlenia :
Styczeń 9
Luty 10
Marzec 11
Kwiecień 12
Maj 13
Czerwiec 14
Lipiec 14
Sierpień 13
Wrzesień 12
Listopad 11
Październik 10
Grudzień 9
dodatkowym elementem stymulacji jest dobór dobrego oswietlenia, nie mającego związku z ogrzewaniem -- to z kolei wskazówka gościa z Kanady mnożącego je regularnie
-
wileki dzięki a stosuje się do tych zasad ?? czy nie ??
-
-
tylko, jezeli bedziesz chcial rozmnazac, to dla samicy sa wazne temperatury, jesli nie to dzien 26-28 stopni /podloze/
I NOC "24 STOPNI /PODLOZE/
Hanna
-
oki dzieki panowi czy liją teraz mam zafundowac mojej samiczce temp ??? mam teraz ok 25-27 zależy w którym miejscu w dzięń po żarówką z 31 i jaka temp dac w nocy ?? bo temp pokojowa w nocy wynosi 20
-
PS mam młódą samiczke regiusa ale z BIOFIL'u :P
-
ja swojemu też z tego roku z biofilu daje 27/28 za dnia a nocą 24 jest to temperatura "średnia" i wydaje mi sie być w sam raz... a na lato zamierzam już zacząć cykl temperaturowy
-
chyba nie rozumiem, moze moj polski jest nie tak, bo mieszkam w germanii, ha ha,
mierzyc temperature powinienes na podlozu, powinno byc tak jak napisalam
w dzien na ok 2/3 Terrarium 26-28 Stopni C
noc ok 24 Stopni C tez na ok 2/3 Terra
Pozostale miejsce ok !/3 Terra powinno byc chlodniejsze
Kryjowki dla weza powinny byc w tych 2-ch strefach temperatury
Galaz do wspinania powinna przebiegac poprzez cale Terra, Zarowka grzejna (podczerwona ) tak umieszczona, by waz z galezi jej nie dosiegnal,
Ja uzywam dodatkowo kabla grzejnego zaklejonego atlasem na plytce ceramicznej.
wystarczy ok 25 W , ale temperatura powinna byc regulowana termostatem najlepiej 2- zakresowym, umozliwiajacym spadek temperatury w nocy, sa tutaj za ok 25 Euro, pokazuja jednoczesnie temperature, Podlaczylam plytke ceramiczna i zarowke grzejna do termostatu i o dziwo funkcjonuje.
Jako zarowki dziennej uzywam normalna zarowke 40 W sterowana wylacznikiem czasowym, /swieci tylko w dzien/ poza tym manualny przelacznik z wmontowana dioda, co pozwala uzyskac 20 W w czasie lettnim, gdy temperatura otoczenie jest wyzsza,... madra jestem, nieprawdaz? NIeeee, po prostu sie poinformowalam, a swoje terraria tez sklecilam sama, i chyba nie mam sie czym wstydzic, jak na razie nikt , kto widzial nie skrytykowal zbyt ostro.
Jeszcze jedna sprawa: wilgotnosc, jesli ktos nie chce zbyt duzo czasu poswiecac na jej kontrole, to powinien zamontowac mini fogger wspolpracujacy z miernikiem wilgotnosci, jesli nie to pozostaje rozpylanie /reczne " wody 2-3 razy dziennie, by osiagnac 60-75 procent wilgotnosci
Pozdrowienia
Hanna
-
Rhodan2000!Jestem ciekaw jak wyglądają te twoje terraria.Daj zdjęcia na forum jeśli takowe posiadasz.
Uprawnienia umieszczania postów