Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Rozkład Temperatur Dla Regiusa !!

Rozkład Temperatur Dla Regiusa !!

znów mam pytanie <zawstydzony> nie moge tego na forum odnaleść jaki jest rozkłąd temperatur i wilgotnośi na cały rok dla REGIUSA ??

Re: Rozkład Temperatur Dla Regiusa !!

Było o tym gdzieś kiedyś. Linka nie podam bo nie pamiętam ale mogę podać to co tam było (ponoć z rzetelnego źródła):

Dzień Noc

Amplituda temperatury

Styczeń 24/26 21/23
    Luty 26/29 24/26
    Marzec 26/29 24/26
    Kwiecień 26/29 24/26
    Maj 26/29 24/26
    Czerwiec 26/29 24/26
    Lipiec 26/29 24/26
    Sierpień 26/29 24/26
    Wrzesień 26/29 24/26
    Listopad 24/26 21/23
    Październik 24/26 21/23
    Grudzień 24/26 21/23

Amplituda Wilgotności :

Styczeń 70/80
    Luty 70/80
    Marzec 70/80
    Kwiecień 70/80
    Maj 70/80
    Czerwiec 70/80
    Lipiec 70/80
    Sierpień 70/80
    Wrzesień 70/80
    Listopad 90
    Październik 90
    Grudzień 70/80

Amplituda oświetlenia :

Styczeń 9
    Luty 10
    Marzec 11
    Kwiecień 12
    Maj 13
    Czerwiec 14
    Lipiec 14
    Sierpień 13
    Wrzesień 12
    Listopad 11
    Październik 10
    Grudzień 9

dodatkowym elementem stymulacji jest dobór dobrego oswietlenia, nie mającego związku z ogrzewaniem -- to z kolei wskazówka gościa z Kanady mnożącego je regularnie

wileki dzięki a stosuje się do tych zasad ?? czy nie ??

o ile pamietam to masz młodego regiusa z szreka... jeżeli tak to narazie nie prubój stoować cyklu temperaturowego... co prawda regiusy nie zimują i różnice tych temp są nieznaczne ale w pierwszym roku życia lepiej zapewnić stałą temperature i stałą wilgotniść a dopiero później zacząć cykl temperaturowy w którym odbędzie sie "zimowanie" jak wiadomo cykl stosuje się jeżeli ma sie zamiar wężyki rozmnażać ake młodym osobnikom moze to zaszkodzić na www.snakes.pl masz chyba o zimowaniu i tam wszytsko pisze

Rhodan2000
    Guest

tylko, jezeli bedziesz chcial rozmnazac, to dla samicy sa wazne temperatury, jesli nie to dzien 26-28 stopni /podloze/
    I NOC "24 STOPNI /PODLOZE/
    Hanna

oki dzieki panowi czy liją teraz mam zafundowac mojej samiczce temp ??? mam teraz ok 25-27 zależy w którym miejscu w dzięń po żarówką z 31 i jaka temp dac w nocy ?? bo temp pokojowa w nocy wynosi 20

PS mam młódą samiczke regiusa ale z BIOFIL'u :P

ja swojemu też z tego roku z biofilu daje 27/28 za dnia a nocą 24 jest to temperatura "średnia" i wydaje mi sie być w sam raz... a na lato zamierzam już zacząć cykl temperaturowy

Rhodan2000
    Guest

chyba nie rozumiem, moze moj polski jest nie tak, bo mieszkam w germanii, ha ha,
    mierzyc temperature powinienes na podlozu, powinno byc tak jak napisalam
    w dzien na ok 2/3 Terrarium 26-28 Stopni C
    noc ok 24 Stopni C tez na ok 2/3 Terra
    Pozostale miejsce ok !/3 Terra powinno byc chlodniejsze
    Kryjowki dla weza powinny byc w tych 2-ch strefach temperatury
    Galaz do wspinania powinna przebiegac poprzez cale Terra, Zarowka grzejna (podczerwona ) tak umieszczona, by waz z galezi jej nie dosiegnal,
    Ja uzywam dodatkowo kabla grzejnego zaklejonego atlasem na plytce ceramicznej.
    wystarczy ok 25 W , ale temperatura powinna byc regulowana termostatem najlepiej 2- zakresowym, umozliwiajacym spadek temperatury w nocy, sa tutaj za ok 25 Euro, pokazuja jednoczesnie temperature, Podlaczylam plytke ceramiczna i zarowke grzejna do termostatu i o dziwo funkcjonuje.
    Jako zarowki dziennej uzywam normalna zarowke 40 W sterowana wylacznikiem czasowym, /swieci tylko w dzien/ poza tym manualny przelacznik z wmontowana dioda, co pozwala uzyskac 20 W w czasie lettnim, gdy temperatura otoczenie jest wyzsza,... madra jestem, nieprawdaz? NIeeee, po prostu sie poinformowalam, a swoje terraria tez sklecilam sama, i chyba nie mam sie czym wstydzic, jak na razie nikt , kto widzial nie skrytykowal zbyt ostro.
    Jeszcze jedna sprawa: wilgotnosc, jesli ktos nie chce zbyt duzo czasu poswiecac na jej kontrole, to powinien zamontowac mini fogger wspolpracujacy z miernikiem wilgotnosci, jesli nie to pozostaje rozpylanie /reczne " wody 2-3 razy dziennie, by osiagnac 60-75 procent wilgotnosci
    Pozdrowienia
    Hanna

Rhodan2000!Jestem ciekaw jak wyglądają te twoje terraria.Daj zdjęcia na forum jeśli takowe posiadasz.

Uprawnienia umieszczania postów