-
Re: POMOCY! roztocza
Podwyzsz temperature, i wloz maly kawalek mucholapki do terra, tam gdzie waz nie dosiegnie tego
-
Podwyższenie temperatury wplywa na zmniejszenie wilgotmośći - przy roztoczach zależy nam nam na jak najwyższej wilgotności powietrza.
-
Racja, tyle że też nie można z wilgotnością przesadzić, przynajmniej nie na dłuższą metę, inaczej wężyk będzie miał kłopot ze skórą :|
Przynajmniej regius, z boasami nie miałem nigdy roztoczy.
-
a mam jeszcze jedno pytanko- roztocza latają???? Z wezykami jest wszystko ok, nie ma na nich nic, ale na wszelki wypadek wyjme z terarioum weze i zastosuje na chwilke ta plyte global. pozdrawiam
-
Nie, roztocza nie latają.
Łażą po wężykach w postaci takich kuleczek malutich, czerwonawych lub wręcz matowoczarnych.
Gnieżdżą się pod łuskami głównie, jak się napompują krwią to są bardzo widpczne.
Duże ilości łażą też w okolicach oczów.
Odchylająć łuski brzuszne najłatwiej je namierzyć.
-
> Podwyzsz temperature, i wloz maly kawalek mucholapki do terra,
> tam gdzie waz nie dosiegnie tego
W terrarium nie ma miejsca, którego wąż nie dosięgnie, chyba, że sufit w terra wysokości 100cm bez konarów. Wsadź lep na muchy, to potem będziesz się modlić o wylinkę, żeby to draństwo zeszło. Chyba, że muchołapka to inaczej łapka (packa) na muchy, to proszę, nawet całą można wsadzić, tylko nie wiem po co.
pozdrawiam, Karla
-
Jeżeli to na pewno tylko muszki, to wystarczy wymienić podłoże, przy okazji myjąc terrarium.
Często zalęgają się one w terrariach tropikalnych, w których zaniedbano higieny, więc tym bardziej trzeba wszystko wyczyścić. Nie wkładać do pomieszczenia z wężami żadnych lepów, płytek owadobójczych i tym podobnych- nie są konieczne i w tej sytuacji mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Znajomy umieścił w terrarium-właśnie na muszki- jakąś kostkę z substancją owadobójczą, bo " nie chciało mu się psuć wystroju" i po kilku dniach padł mu boa tęczowy. Lepiej nie używać do zwalczania niepożądanej entomo- i akarofauny w terrariach środków, co do których nie ma pewności, że przeznaczone są do tego celu, a jeżeli to możliwe, radzić sobie bez chemii.
-
czyzby?
jak zwykle wiecej wiesz, tyle ze moje terraria maja 120 cm wysokosci, a galaz przebiega od 0- do mniej wiecej 70 cm...
ale to juz inna historia
Hanna
Uprawnienia umieszczania postów