-
Re: pytanie z ciekawosci
Wąż to zwierzę do obserwacji- większość nie lubi wyciągania, co najwyżej toleruje lepiej lub gorzej i bardziej lub mniej protestuje.
Nie należy wyciągać ich ileś tam razy dziennie- po co?
Natomiast o ile to możliwe warto przyzwyczaić węża do rąk, aby kontrolować jego stan kilka razy w miesiącu- ja wszystkie moje mam w taki sposób habituowane.
Jedynie mój Lampropeltis calligaster, wyjątkowo ruchliwy i aktywny, o silnym popędzie eksploracyjnym, potrafi zaciekawiony pchać się na rękę i bywa noszony nawet przez kilkanaście minut. Wydaje mi się, że sprawia mu to pewną przyjemność, a raczej na pewno nie stresuje, przynajmniej mocno- w czasie pobytu na rękach mogę go karmić bez problemu. Jest to jednak osobnik raczej nietypowy.
Warto skontrolować od czasu do czasu stan zdrowia węża i celem tego przyzwyczaić go do brania do rąk - to pomaga w wykryciu ewentualnych nieprawidłowości.
Natomiast noszenie kilka razy dziennie w końcu stresuje węża bardziej lub mniej i może być przyczyną problemów np. z pobieraniem pokarmu( już kilka razy spotkałem takie przypadki), ponadto zwierzę narażone jest wtedy na wychłodzenia.
Uprawnienia umieszczania postów