Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Podłoże Regiusa !!

Re: Podłoże Regiusa !!

ej ej... Raffee nie obrażaj innych krajów... :/ całe szczęście nie jesteś modem ani adminem... Hanna może podzielić sie z nami jak to w Niemczech hoduje sie gady ale fakt że jak dla mnie jest zbyt bardzo zarozumiała

Rhodan2000
    Guest

Witaminy podawac bede, tak zwyczajnie, natryskiwac na siersc probowalam, ale to nie zdalo rezultatu, lepiej jednak pod skore, domiesniowo, lub do jamy brzusznej /jak sie uda/
    Mysz cierpi? Tak, ale moj regius nie, i ma o wiele latwiejsza wylinke
    Hanna

Rhodan2000
    Guest

a jeszcze lepiej tak jak myslisz bukowe...
    Nieeee, dlaczego ludzie maja podobne pomysly, lisciaste trociny poza debem i grabem bardzo latwo przyjmuja plesn, a co za tym idzie skora weza moze (nie musi przy niedostatecznej wilgoci, co tez jest bledem) nabawi sie grzybicy...
    spokojnie, Pinia, Swierk (wyparzony) oczywiscie kora, lub jeszcze lepiej kora debowa rozdrobniona, (kawalki ok 5x5 mm) to ideal dla wezy , ktore wymagaja niewilgotnych terra, nie powyzej 75 procent wilgotnosci, Torf pomaga utrzymanie wilgoci, ale sprzyja tez rozmnazaniu roztoczy, kto raz ma, ma problem
    Hanna

Dziekuje bardzo za uswiadomienie ze weze z odlowu pochodza z "farmy" tego to chyba nikt nie wie. Tylko nie moge uwiezyc w to ze taka osoba jak ty jezdzi na te "farmy" Gdybys rzeczywiscie tam bywala to twoje posty nie wygladaly by w ten sposob. A ty starasz sie za wszelka cene udowodnic jak to nie jestes wspaniala i wszech wiedzaca chociaz i tak zapewne zaraz napiszesz ze nie wiesz wszystkiego ale po twoich postach na to wychodzi. Poprostu nie moge zrozumiec o co ci chodzi i wielu innych tez. Najlepiej chyba bedzie jak zakonczymy to wszystko, ale znajac ciebie zaraz cosglupiego napiszesz a ja z cala pewnoscia odpisze bo takich jak ty tutaj nie powinno byc.

Rhodan2000
    Guest

fajnie, ze dowiedziales sie czegos wiecej, mysle o wyrazeniu "Farma"
    Rzeczywiscie jest jak napisalam, chodzi o miejsce gdzie przetrzymywane sa samice, wobec ktorych sa nadzieje na potomstwo, calkiem obojetne jest czy zloza jaja, czy tez "sa zyworodne"
    [WYKASOWANE - NIE NA TEMAT]
    Ale nie o to chodzi, wspolpracuje z firma znajomego mojego ojca, i dopilnowuje importu gadow.
    Dlatego mam mozliwosc "odwiedzania " "farm " wezy, chyba wystarczy... na ten temat.
    Poza tym, jesli ktos prywatnie rozmnozy Regiusa, to to bedzie sensacja na skale swiatowa... nic jak zglosic to Journal Geo, albo Journal Zoo, przyjada, zrobia Film, i jeszcze zaplaca, Jak bym chciala : Journal Zoo ----- Hanna and hers true young Python
    regius....
    nic z tych rzeczy, bo po prostu to zbyt trudne
    Pozdrawiam, mimo, ze mnie nie lubisz
    Hanna

Buk słynie z tego, że nie pleśnieje. Zamiast przyjmować bezkrytycznie doświadczenia amerykańskie (właśnie to robisz, wymieniasz ichnie gatunki drzew) zastosuj tamtejsze dośwaidczenia do tutejszych warunków. Z pożytkiem dla wszystkich.

A próbowałaś po prostu nakarmić nimi mysz? Wibowit i wszelkie inne preparaty dla dzieci jedzą z dużym zapałem - to te same witaminy co w magicznych opakowaniach witamin dla gadów. Jesteś po prostu uzależniona od gotowych podłoży, gotowych witamin i wszystkiego innego, co ktoś za ciebie wymyslił, przygotował i sprzedaje. Są inne, równie dobre, sporo tańsze i po prostu wygodniejsze metody.

Na prawdę sądzisz, że ktoś ma plantację drzew z przeznaczeniem na podłoże dla gadów? Stosuje się to, co jest tanie i łatwo dostępne. Odpadem jest i każdy rodzaj kory i włókno kokosowe - po prostu ktoś wpadł na pomysł i znalazł dla nich nowe zastosowanie, jedno z wielu zresztą. Wszelkie właściwości tych podłoży przetestowane były w leśnictwie i szkółkarstwie - dopiero potem w terrarystyce. wystarczy sięgnąć do źródła, żeby te same informacje znaleźć, bez pośrednictwa producenta podłoży dla gadów.

To jest osoba prywatna, jedna z setek, które rozmnażają regiusy w ilościach "masowych". Nikt jak widać nie uznał za stosowne kręcić o tym filmu, pewnie dla tego, że traktują ten gatunek jak nieco trudniejszy od zbożówki. Rozumiem, że jak nie bylo filmu to nie możesz o tym wiedzieć........
    http://www.ralphdavisreptiles.com/po...hons/index.asp

> Poza tym, jesli ktos prywatnie rozmnozy Regiusa, to to bedzie
    > sensacja na skale swiatowa... [...]
    > nic z tych rzeczy, bo po prostu to zbyt trudne

Właśnie ośmieszyłaś się na skalę światową, znawczyni od siedmiu boleści.

Gdyby prywatni hodowcy nie rozmnażali regularnie pytonów królewskich, nie byłoby takich ilości odmian, zarówno barwnych jak i wzoru, o udowodnionej dziedziczności. Żebyś i Ty się czegoś dowiedziała, wymienię Ci część z nich - albino (a jakże), caramel albino (teoretycznie t+), whitesmoke albino (wyczesany, ale ma go chyba tylko NERD, linka dam na koncu, bo warto zobaczyć), hypomelanistic (ghost), axanthic (dwie niekompatybilne linie - Joliff i VPI), spider (zredukowany mocno wzór), zwykły pastel i cinnamon pastel, leucistic (widziałaś, Hanka, białego regiusa z niebieskimi lub czarnymi oczami? Są przynajmniej 2 linie, jedna ma oczy niebieskie, druga czarne i inaczej sie dziedzicza), platinum (nie do końca jeszcze wyjaśniony mechanizm dziedziczenia, ale dziedziczne), mojave, i oczywiście famous enough piebald. O krzyżówkach między nimi nawet nie wspominam. A wypisałam wszystko z głowy, mogłam coś pominąć. Nie znam się na regiusach, ale nie tylko Ty jesteś boska.

www.newenglandreptile.com a na forums.kingsnake.com w forum Ball Python są linki sponsorów na górze, to najwięksi hodowcy, a jest od cholery pomniejszych

pozdrawiam, Karla

Uprawnienia umieszczania postów