-
Re: Podłoże Regiusa !!
Łupiny w biofilu to łupiny nasienne a nie drewno - pewnie nie zawierają olejków eterycznych. znam te łupiny - producent przeznacza je jako ściółkę ogrodniczą i tak pirwotnie były rozprowadzane w sklepach, jako podłoże w terra są na pewno stosowane również - spotkałem informację w kilku miejscach. Na temat kory mogę jedynie snuć domysły - korę sosnową oczyszcza się często wrzątkiem, lub stosuje korę z tyartaku stosującego jakieś (nie pamiętam procesu) metody okorowywania za pomocą wrzącej wody. zdaje się też, że kora leżakowana przez rok jest w dużym stopniu pozbawiona olejków. Pewnie tak samo preparuje się podłoża terrarystyczne. Prawdę mówiąc nie wiem, czy drewno w postaci trocin lub ścinków też daje się tak przygotować. Ale jeśli coś jest sprzedawane z przeznaczeniem dla gadów i producent budzi zaufanie to znaczy, że pewnie jest bezpieczne. Te zastrzeżenia o trocinach pochodzą stąd, że trociny dla gryzoni są łatwe do kupienia i tanie a ich zastosowanie może mieć złe skutki - właśnie te mają często w składzie trociny "pachnące lasem".
Uprawnienia umieszczania postów