-
Pytanie o węże
Witam
Nie wiem gdzie znalezc artykul, opis? czym roznia sie weze wlasciwe od dusicieli, jesli moglby mi ktos napisac lub podac link gdzie jest to wytlumaczone to bylbym wdzieczny. Prosilbym o szybka odpowiedz to ma duze znaczenie do otrzymania zgody na weza. Pozdrawiam
-
Re: Pytanie o węże
Jakie różnice- w hodowli, behawiorze, anatomii, występowaniu, filogenezie...???
-
właściwe mają okrągł źrenice a dusiciele >|< pionową
-
-
TAK I JESZCZE JADUSY MAJĄ ŹRENIVE >|<
-
boidae mają też pazurki odbytowe a właśnice ich nie mają
-
Przede wszystkim różnią się nazwą Bo w rzeczywistości to różnic jest od groma a podobieństw też się znajdzie sporo. Dusiciele (gromada [i]Boidae[/b] - znaczy chyba gromada bo znowu zapomniałem sobie jak z tą systematyką jest a nie chce mi się grzebać w książkach) dzielą się na dwie główne rodziny - "boaowate" (Boinae) oraz "pytonowate" (Pythoninae - z tymi łacińskimi nie jestem do końca pewien także jakbym strzelił jakąś literówkę albo pozmieniał ciut to nie krzyczcie bo zdarza się a to akurat nie jest istotne) i jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do nich wszystkie Boa, Pytony, Morelie, Epicratesy itp. Węże właściwe natomiast(gromada Colubridae) to zdecydowana większość pozostałych węży (to po prostu te "pospolite" węże). Tak "na pierwszy rzut oka" to oprócz kilku drobnych różnic w budowie ciała można jeszcze zrobić podział według sposobu polowania. Chyba każdy wie w jaki sposób dusiciele zabijają swoje ofiary w większości przypadków. Natomiast w. właściwe mają dużo bardziej zróżnicowany sposób polowań - mogą być zarówno jadowite jak i dusić swoje ofiary podobnie jak dusiciele. To by było na tyle jeśli chodzi o podstawy
-
Kurcze! Chyba gdzieś podczas pisania mi wcięło domknięcie kursywy i wszystko się pochyliło :/
-
Racja, czasem się człowiek pomyli i nie ma możliwości edycji posta :|
-
jwszcze dusiciele mają wspaniale wyodrębnioną głowę od reszty ciała a wężę właściwe mają słabo wyodrębnioną głowę!
Uprawnienia umieszczania postów