-
czy cos sie jej stalo
mam takie pytanie :
dzisaj w nocy moja mlodziutka guttata okolo 30 - 35 cm owinela sie w nocy w okolo szyjki od zarowki i tak siedziala chyba cala noc najgorsze jest to ze wcisla sie polawa ciala miedzy pokrywe od terra i kabel doprowadzajacy prad do terrarium (dla zobrazowania jest rysunek w zalaczniku) zeby ja uwolnic musialem rozkrecic ta instalacje. w jej oczach bylo widac straszny bol bo jeszcze nigdy w zyciu niewidzialem takiego wytrzeszczu gal u zwierzecia.teraz ma takie wgniecenie w tym miejscu (aha akurat w tym miejscu ma w srodku owlosionego osseska) i mam pytanko czy moze miec ona uszkodzony kregoslup jesli tak to co z nia bedzie i jak ja mozna wyleczyc?
-
Re: czy cos sie jej stalo
Zarówka się świeciła ?? Jak tak to może być poparzona... jeżeli ma uszkodzony kręgosłup to chyba tylko zamrazaka czeka...
-
Jeżeli kręgosłup to nie ma szans. A żeby się nie zmarnowała to możesz dać lub sprzedać komuś kto ma Lampropeltisa
-
W sumie przykra i kłopotliwa sprawa. Wgniecenie poze być spowodowane uszkodzeniem (r)zeber lub odkształceniem spowodowanym długim przebywaniem w tej samej pozycji. Ale nic nie sugeruje bo mało informacji na ten temat. Jak żarówka była włączona to mogło się nawet z niej zrobić pieczyste...
-
No i dlatego powinno sie zakladac na zarówki i oprawki jakies zapezpieczenia ... mam nadzieje ze Twojej zbożówce nic nie bedzie
-
Czy po prostu przeszła połową ciała przez oczko kabla?
Gdzie jest umiejscowione wgniecenie- na brzuchu, na boku czy na grzbiecie?
Czy porusza się normalnie? ( jak na mocno objedzoną), porusza normalnie żebrami przy pełzaniu?
-
zarowka byla wyłączona a to odksztalcenie jest na grzbiecie i porusza sie normalnie (niezauwazylem zmian w ciagu ruchu u weza)
-
tzn waz sie porusza normalnia a nie to wgniecenie
-
Może po prostu odcisnął się kabel, bo z tego co podajesz wynika, że kręgosłup jest nieuszkodzony. W takim razie nic jej nie powinno być. To wszystko, co mogę stwierdzić, nie widząc węża na żywo, ale raczej zapowiada się dobrze.
Nie zapomnij zabezpieczyć oprawki tak, aby taka sytuacja się nie powtórzyła.
-
wiesz, trudno cos powiedziec, idz lepiej od razu do Weterynarza...
Uprawnienia umieszczania postów