- Forum
- Węże
- Węże
- Jadlospis Regiusa w naturze to nie wylacznie myszoskoczek
-
Jadlospis Regiusa w naturze to nie wylacznie myszoskoczek
Ktos stwierdzil , ze jestem daleka od rzeczywistosci twierdzac o roznorodnym i zroznicowanym jadlospisie Regiusa w naturze.
W 1998 roku przeprowadzono badania nad tym co zjada Python Regius na wolnosci ...
Ptaki:
Golab, Szara Papuga, Czarnogrzbiet , dzieciol, Jaskolka, Ploceus, Nectarinia, Meropidae, Sylvidae i wiele innych w zaleznosci od obszaru wystepowania...
Gryzonie:
Crocidura Poensis (mysz rzesowata)
Gambijski Chomikoszczur
Afrykanska mysz lesna
mysz pregowana
Brazowa mysz uchata
Nietoperz
Galago
Myszoskoczki...
zrodlo:
Luiselli Angelici
Akani Capizzi
1998 Poludniowo wschodnia Nigeria....
Ten kto twierdzi, ze w naturze Regius zywi sie wylacznie myszoskoczkami jest po prostu niedinformowanym Ignorantem, a takich spotkalam juz wielu na tym Forum...wiekszosc jednak ma spora wiedze... i nie wypisuje wyssanych (zaslyszanych) teorii
-
Re: Jadlospis Regiusa w naturze to nie wylacznie myszoskoczek
Wypisujesz czasem dziwne rzeczy.
Czy na pewno było koniecznym założenie nowego tematu ?
-
Akurat w tym temacie musze sie sgodzic z Rhodan2000 bo to co ludzie wypisuja o diecie regiusa wydaje sie niedozeczne.Nowy temat moze nie potrzebny ale do starego napewno by zajrzalo mniej osob.
-
Nie musi być ignorantem, jeżeli gdzieś w jakimś okresie roku występują wyłącznie myszoskoczki, to będzie jedynie je jadł :-)))))))
Zwierzę w naturze je nie to co chce, czy sobie wymarzy, ale to co znajdzie- chyba, że jest skrajnym specjalistą. Specjalizacja pokarmowa pytona królewskiego w naturze to zwierzęta stałocieplne, i w jej obrębie różne gatunki ofiar.
Nie znaczy to, że w niewoli wąż ten nie wyżyje karmiony wyłącznie myszoskoczkami- chyba skład myszoskoczka i myszy nie różni się aż tak bardzo. Gdyby był jednak specjalistą myszoskoczkowym, to urodzone w niewoli młode nie jadłyby myszy- a np, w ZOO w Łodzi jadły.
Zresztą hodowlane myszoskoczki Meriones unguiculatus żyją w Azji i w naturze nigdy pytona kólewskiego nie spotkają- ani on ich :-))))
Rhodan- jakie jest żródło danych , które prezentujesz? Co kryje się np. pod nazwą
" brązowa mysz uchata" ?
-
1.moze zrodlem jest to?: czytaj od poczatku do konca,potem pisz odpowiedz
zrodlo:
Luiselli Angelici
Akani Capizzi
1998 Poludniowo wschodnia Nigeria....
2.a w jakim to rejonie swiata i w jakim okresie wystepuje tylko i wylacznie jedno zwierze stalocieplne nadajace sie na pozywienie dla weza (abstrahujac juz od samego regiusa)?
-
1)To niewiele mówi- brak danych autora, daty opublikowania, tytułu i numeru publikacji, wydawnictwa...
Nie jestem w stanie dojść po podanych danych do żródła.
2)Prawie nigdzie( są wyjątki np. Notechis ater i burzyki)-ale może to wypływać z ekologii i behawioru gatunków interreagujących. Może także dojść do tego w wyniku gradacji gatunku będącego żródłem pokarmu.
-
Myszoskoczek wystepuje takze w Afryce Polnocnej, dokladniej mozesz poczytac: h**p://www.das-tierlexikon.de/springmaeuse.htm
Opisany myszoskoczek pustynny (Tatera kempi) byl znajdowany w zoladkach Regiusow...
Brazowa mysz uchata...to niezbyt zreczne tlumaczenie nazwy niemieckiej na polska, chodzi o Plecotus sp. a z normalnymi myszami nie ma wiele wspolnego, bo nalezy do nietoperzy...
coz, nie jestem biologiem, ale w dalszym ciagu nie moge zrozumiec upartosci co niektorych..., piszesz "jeżeli gdzieś w jakimś okresie roku występują wyłącznie myszoskoczki" ---- to znaczy, na danym terenie nie ma innych gryzoni?
to znaczy istnieje pewien obszar zamkniety, gdzie sa zwierzeta tylko jednego gatunku? moze w zoo, ale nie w przyrodzie...
Moje zrodlo podalam w oparciu o wspaniala ksiazke
"Der Koenigspython - Pflege Zucht und Lebensweise " Autor Andreas Kirschner und Hermann Seufer , ktorzy opisuja badania naukowcow na ktorych powolywalam sie wczesniej...
Jak widzisz Myszoskoczek to nie tylko Azja ale takze Ghana Panstwo jakby nie bylo afrykanskie...
-
Są takie obszary zamknięte gdzie występuje jeden rodzaj gryzonia np.moja stajnia, tam są tylko myszy. Szczury były parę lat temu.
-
Luiselli, L. , Akani, G. C. & D. Capizzi (1998) Food resource partitioning of a community of snakes in a swamp rainforest of south - eastern Nigeria.
J.Zool., London
druga Publikacja w.w. autora Napisana wspolnie z F.M. Angelici (1998) traktuje o roznicach odzywiania sie samcow i samic Pythona Regius , Ital. J. Zool
zadowolony?
jesli nie to ja pasuje, nie mam zamiaru tracic czasu na nieproduktywne spory...
najpierw poczytaj, poszukaj, sprawdz, a potem pisz, ok?
Hanna
-
Ależ ja się nie spieram, z myszoskoczkami jako jedyną karmą gdziekolwiek w naturze żartowałem( nie było widać tego :-)))?) to chodziło właśnie o to, że raczej nigdzie tak nie ma i pytony zazwyczaj zjadają różne ssaki i ptaki, ponieważ nie natrafiają jedynie na myszoskoczki.
Wiem, że myszoskoczki występują w Afryce, chodziło właśnie o to, że jedyny gatunek stosowany jako pokarm w niewoli jest z Azji.
Zresztą tezę o myszoskoczkach znależć można jedynie w jednej dawno wydanej polskiej książce- stąd chyba się bierze jej mało uzasadniona popularność.
Dziękuję za podanie tytułów prac- nareszcie ktoś bierze pod uwagę badania w naturze .
Uprawnienia umieszczania postów