Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: karmienie wezy

karmienie wezy

Mozna weze (elaphe sp., boa constrictor , python regius)karmic w 90% kurczakami ??

Re: karmienie wezy

Boa raczej tak ... co do innych niewiem ale pytona wątpie :]

Ja swojego boa karmie prawie samymi gołębiami.
    Wcześniej dostawał myszy i szczury a od ponad prawie roku wcina gołąbki.
    Chyba mu smakują bo wcina i rośnie.

średnio ale jak będziesz uzupełniał tą diety w preparaty mineralno witaminowe to nie powinno być problemów !

Hm,
    wszystko zależy od gatunku i konkretnego osobnika. Z Boa constrictor problemu nie powinno być, natomiast pytony królewskie zjadające ptaki chętnie i regularnie należą do rzadkości.
    O jakie Elaphe (rozumiem że sensu lato) chodzi? Jeżeli o Gonyosoma(Elaphe) oxycephala to często chętniej będzie jadł ptaki niż ssaki, większość smugowych czy zbożowek nie pogardzi( chociaż mój samiec zbożowy - w odróżnieniu od samicy- "drobiu" nie tknie, wręcz się boi), a np. E. bimaculata czy Coleognathus helena raczej nie ruszą.
    Najlepiej jako karmę stosować pisklęta kilkudniowe, które miały okazję najeśc się i przetrawić to co zjadły, ale i jedniodniówki ujdą.
    Przy karmieniu większymi ptakami( kury, gołębie) ważne jest upewnienie się, czy aby wolne są od chorób, gdyż zwłaszcza te ostatnie w niewłaściwych warunkach i zaniechaniu profilaktyki przez hodowcę mogą się stać bombą zegarową z chorobami dla gadów!!!
    Unikać należy praktykowanego niekiedy karmienia gadów częściami drobiu( np. udkami z kurczaka) gdyż przy dłuższym podawaniu występują u zwierząt objawy niedoboru, rozwijające się i prowadzące nawet do śmierci- nawet mimo uzupełniania takiej diety o witaminy i minerały. Również i jednodniówki warto czasami suplementować witaminami i wapniem, gdy stanowią pokażną część diety.

im bardziej zróżnicowane dieta tym lepiej

Słyszałam z wiarygodnego źródła, że jednodniowe kurczęta mają niewłaściwy stosunek wapnia do fosforu, a nie wyobrażam sobie karmienia ww węży (może poza Bc) większą kurą. I nigdy nie zbilansujesz diety dodając witaminy i wapń.

pozdrawiam, Karla

Kurczaki 1-dno dniówki to mało warotściowy pokarm. Kurczaki są naturalnymi nosicielami salmonelli. Nie polecam.

To prawda, rzeczywiście bezpieczniej karmić przynajmniej kilkudniowymi pisklakami, ale jeżeli nie stanowią podstawy diety, tylko pewną część to nadają się niezależnie od wieku.
    Nie wiem jak bardzo różni się stosunek Ca: P różnych kręgowców, ale nie sądzę, aby w przypadku kurcząt był tak zły, aby całkowicie wykluczał je z diety węży.
    Ja swoim wężom nie podaję suplementów, ale znam hodowców, którzy podają, i ani ja ani oni nie mają ze swoimi gadami problemów.
    Znam pytony tygrysie karmione w młodości głównie jedno- bądż kilkudniowymi pisklętami , a póżniej niemal wyłącznie większymi ptakami, które nigdy nie sprawiały problemów nie różniły się od zwierząt karmionych gryzoniami, a obecnie rozmnażają się.
    Problem może leżec w czym innym- kury fermowe " pędzone" przez 2 miesiące do dorosłości rzeczywiście nie są ani zbyt wartościowe ani zdrowe. Drób z podwórka zaś biega wszędzie i może zbierać różne pasożyty.

czesiek_
    Guest

E. bimaculata wcina ptaki bez problemow, przynajmniej moja parka.

Uprawnienia umieszczania postów