Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dziwny wezyk

Rhodan2000
    Guest

Re: Dziwny wezyk

spokojnie...
    nic na sile... poczekaj troche i sprobuj draznic weza po zmroku, zapal tylko podczerwona zarowke, podsuwaj na pesecie zywa srednia mysz pod pysk weza, jesli sie nie uda powtorz po kilku dniach, sprawdz temperature w terrarium, powinna miec dla nocy ok 24 stopni C w dzien ok. 28-30 stopni
    zwieksz wilgotnosc do ok 75 procent
    wazne zeby waz mial totalny spokoj, zadnego brania na rece, zadnego jasnego swiatla w nocy. Wode zmieniaj co trzy dni unkajac kontaktu z wezem.
    Powodzenia
    Hanna

Rhodan2000 a jezeli ten sposob tez nie pomoze to co mam wtedy zrobic?? Martwie sie ze jak tyle czasu dostawal przymusowo to juz mzoe mu tak zostac i nie wiedziec co to jest gryzon i do czego sluzy...

Rhodan2000
    Guest

Instykt weza pozostanie, a glodowanie jest wynikiem stresu lub choroby. Zalecana jest cierpliwosc, wiecej nic...

> Powaznie mowiac, waz ktory nie interesuje sie zywym pokarmem
    > nie da sie latwo skusic na martwy...

Klapki na oczach i wio. Trochę elastyczności. To, czego m. in. się można nauczyć z amerykańskich list dyskusyjnych, to że węże lubią robić niespodzianki wbrew logice/zdrowemu rozsądkowi - wąż może mieć nieprzyjemne przejścia z żywymi myszami/szczurami/chomikami i żywe go stresują a martwe wciąga bez mrugnięcia okiem. Może nie zdarza się to przesadnie często, jednak zdarza się i nie widzę przeszkód, żeby to sprawdzić.
    A zbyt duża wilgotność w terra regiusa prowadzi do chorób skóry i układu oddechowego

pozdrawiam, Karla

Rhodan2000
    Guest

nikt nie mowi o zbyt duzej wilgotnosci,
    65-75 procent to optimum.
    Poza tym odmowa przyjmowania pokarmu nie powstaje sama z siebie,
    przewaznie powoduja to zle warunki w terrarium, albo stres powodowany brakiem poczucia bezpieczenstwa, np poprzez zbyt czeste niepokojenie weza (branie na rece itp.)
    zreszta po co pisac o tym komus, kto probuje wmowic innym, ze najlepszym pokarmem dla weza bedzie martwa mysz smarowana tluszczem po pieczeniu lub kapana w rosole...
    Fakt, podobne sandwiche znajduje Regius bardzo czesto w naturze, wiec nic dziwnego, ze nalezy tak go karmic...
    To co piszesz jest niepowazne, wiec nie widze powodu na marnotrawienie mego czasu dla pisania odpowiedzi na Twoje wymyslone teorie...
    Hanna

Poważnie mówiąc, to mam młode, które od urodzenia jedzą wyłącznie martwe, bo NIE CHCIAŁY nawet ruszyć żywego. Poważnie mówiąc, to w przypadku niektórych mniejszych gatunków Lampropeltis jest to prawie zasadą - żywych się boją i nie jedzą - gryzonie nie są ich naturalnym pokarmem a o dziwo martwe jedzą. A więc poważnie mówiąc nie genaralizuj, zwlaszcza jak nie wiesz o czym mówisz.

piętaszek
    Guest

Kiedys miałem weza smugookiego tez nie chciał zabardzo jesc.
    1)Sprawdz czy temp. jest dobra 28stop. C.
    2)wybierz sie do weterynarza i sprawdz czy wylinka na oczach mu cł\ałkowiecie zeszła lub czy unerwienie oczu jest prawidłowe jezeli ma cos z nerwami oczu jezeli szybko nie zainterweniujesz to moze stracic wzrok tak miał moj kolega waz nie chciał jesc moj kolega woził go do weterynarza powiedzieli ze wszystko z nim wpozatku tylko nie chciał jesc a po 2tyg. jak sie obudził i poszedł go zobaczyc prawe oko miał całe białe i 2 razy wiekrze tego oka juz nie mozna było uratowac uratowali tylko to lewe i waz teraz zyje ale juz sam nie bedzie jad radze mu zeby uspał ale to jego wybor............

Pietaszek powiedz mi tylko czy zwykly weterynarz bedzie sie na tym znal bo w okolicy nie znam zadbych ktorzy sie znaja typowo na gadach.gadalem z jedna pania wet o moim wezu ale nie wiem czy bedzie potrafila zdiagnozowac czy ma wszystko ok z oczami

piętaszek
    Guest

mi sie wydaje ze w zoo sa dobzy specjalisci i jak pojdziesz to sie odrazu spytaj czy nie moga oczu zbadac

ironkapela
    Guest

Witam. Jak ja mielm problem z tym ze waz nie chcial jesc i nie wykazywal zainteresowania zywym pokarmem, ubijalem "myszora" i wrzucalem ok 23 do terra. Rano jak sie budzilem myszora juz nie bylo

Uprawnienia umieszczania postów