Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: co myslicie ?

co myslicie ?

niewiem czy juz bylo cos na ten temat ,ale nieznalazlem . wiec pytam : jak myślicie czy bezpieczne dla weza (epicrates cenchria maurus dł ok 60 cm ) bedzie sprawdzenie płci metodą ,,poping'' wyciskania półpraci ?z gory dzieki za konkretne odpowiedzi .pozdrawiam.

Re: co myslicie ?

wydaje mi się, że osoba, która się na tym nie zna nie powinna sama się do tego zabierać, bo może uszkodzić gada (nie wspominając już o stresie).

Metody dej powinno się używać tylko w przypadku bardzo młodych osobników niektórzy hodowcy mówią o granicznym wieku 3-4 tygodni (chodzi o możliwość uszkodzenia węża)

Raczej trochę "za stara" sztuka Ale na upartego spróbować zawsze można. Jeśli tylko masz trochę wyczucia w palcach to (na własne ryzyko) spróbuj sobie. Na początek jednak poszukaj czegoś o całym "zabiegu" żebyś czegoś nie spierniczył.

nie polecam tego... znam osoby które tak uszkodziły węża

DEXiu niezabieram sie do tego ,czysta ciekawosc,a informacje trzeba zbierac ,pozdrawiam

Mój boas był tak sprawdzany na giełdzie(w październiku) i raczej nic mu sie niestało :P

a moze wezyk bedzie szczęśliwy jak go troche pomasujesz po ... :P
    to zart wg mnie jest "za stary" ta medoda jest dobra przy młodych (do miesiąca zycia)

dobra owszem jest przy młodych, ale widziałem, jak ktoś wyciskał tak całkowicie dorosłęgo osobnika. można to zrobić, jednak sprawa jest tutaj faktycznie znacznie bardziej wymagająca - trzeba uważać, żęby wężyka nie uszkodzić.

Waz sam na zrecznym nie pojedzie wiec moze hodowca by pomogl ;]

Uprawnienia umieszczania postów