-
co myslicie ?
niewiem czy juz bylo cos na ten temat ,ale nieznalazlem . wiec pytam : jak myślicie czy bezpieczne dla weza (epicrates cenchria maurus dł ok 60 cm ) bedzie sprawdzenie płci metodą ,,poping'' wyciskania półpraci ?z gory dzieki za konkretne odpowiedzi .pozdrawiam.
-
Re: co myslicie ?
wydaje mi się, że osoba, która się na tym nie zna nie powinna sama się do tego zabierać, bo może uszkodzić gada (nie wspominając już o stresie).
-
Metody dej powinno się używać tylko w przypadku bardzo młodych osobników niektórzy hodowcy mówią o granicznym wieku 3-4 tygodni (chodzi o możliwość uszkodzenia węża)
-
Raczej trochę "za stara" sztuka Ale na upartego spróbować zawsze można. Jeśli tylko masz trochę wyczucia w palcach to (na własne ryzyko) spróbuj sobie. Na początek jednak poszukaj czegoś o całym "zabiegu" żebyś czegoś nie spierniczył.
-
nie polecam tego... znam osoby które tak uszkodziły węża
-
DEXiu niezabieram sie do tego ,czysta ciekawosc,a informacje trzeba zbierac ,pozdrawiam
-
Mój boas był tak sprawdzany na giełdzie(w październiku) i raczej nic mu sie niestało :P
-
a moze wezyk bedzie szczęśliwy jak go troche pomasujesz po ... :P
to zart wg mnie jest "za stary" ta medoda jest dobra przy młodych (do miesiąca zycia)
-
dobra owszem jest przy młodych, ale widziałem, jak ktoś wyciskał tak całkowicie dorosłęgo osobnika. można to zrobić, jednak sprawa jest tutaj faktycznie znacznie bardziej wymagająca - trzeba uważać, żęby wężyka nie uszkodzić.
-
Waz sam na zrecznym nie pojedzie wiec moze hodowca by pomogl ;]
Uprawnienia umieszczania postów