Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: WITAMINY DLA REGIUSA

Re: WITAMINY DLA REGIUSA

Chyba lekko przesadziles... do tego zeby wiedzieć czy mysz, zreszta kazde inne żywe stworzenie, cierpi po wstrzyknięciu jakiejkolwiek cieczy innej od krwi wystarczą nie trzy lata doświadczenia, nie nawet dziesięć, a po prostu zdrowy rozsądek i wyobraźnia, jednak nie taka jak u dziecka... a mysz cierpi... zresztą wstrzyknij sobie choćby wody przegotowanej to zobaczysz jak sie wspaniale poczujesz. Napisalem tak ponieważ uważam, że świadome stwarzanie cierpienia jakiemukolwiek zwierzęciu jest według mnie czynem godnym potępienia.

Naucz sie czytac tekst ze zrozumieniem a dopiero puzniej miej jakies pretensje. Przekrecasz tresc moich postow i jeszcze smiesz twierdzic ze nie mam wyobrazni. Przeczytaj jeszcze kilka razy moja poprzednia wiadomosc a moze zrozumisz ze z latami chodowli chodzilo o wypisywanie przez Ciebie tekstow w/w. I nie stwierdzilem rowniez ze po trzech latach wie sie czy mysz cierpi czy nie. A co do swiadomego krzywdzenia zwierzat wydaje mi sie ze ludzie stosujacy ta metode nie robia tego z checi krzywdzenia gryzonia tylko dla dobra swojego pupila z takich czy innych powodow.

> Czemu watek z sadyzmem kierujesz do mnie. Ja mam swoje sposoby

Po prostu dziwi mnie Twoje luzackie podejście do bezmyślnego okrucieństwa. I jeszcze piszesz, że bredzę. A osobie, która oburza się bezmyślnym okrucieństwem wytykasz staż w terrarystyce (CAŁE 3 lata krótszego)

> uwazam ze koles ktory jest w tym temacie od roku nie powinien
    > pisac takich tekstow [...] do
    > osoby ktora siedzi w temacie 3 lata dluzej tylko dla tego ze
    > podaje witaminy w taki a nie inny spoosb.

Ty chyba masz poprzestawiane priorytety.

> A Tobie jezeli tak
    > bardzo szkoda myszki to powinnas nalezec do "zielonych" a nie
    > chodowac weze ktore zywia sie tymi gryzoniami.

To jest argument. Uważasz, że ANALOGICZNIE - jeśli oburza mnie szczucie byków (żeby mięsko było lepsze, cóż są środki, ważny cel) to powinnam popełnić samobójstwo jako jedząca krowy? Jeśli nie rozumiesz mojej analogii (bo szczucia już się nie stosuje), to wytłumacz mi w prostych, żołnierskich słowach, co ma okrucieństwo do karmienia?

> p.s Zato Tobie te 3 lata z pewnoscia pomogly.

Pomogły czy nie, nie dyskredytuję nikogo tylko dlatego, że ma mniejsze doświadczenie liczone w latach. Może Cię oburzać ton, w jakim była ta wypowiedź, ale ton nie ma nic wspólnego z doświadczeniem w terrarystyce tylko z kulturą osobistą

pozdrawiam, Karla

Nie mam zamiaru spierac sie na forum i to co mam zamiar napisac zrobie poza forum.

W okresie szczególnej eksploatacji zwierząt, w tym gadów, dopuszczalne jest umiejętne wzbogacanie karmy dedykowanymi suplementami witaminowymi.
    Jest to też zalecane przy np: długotrawałym karmieniu mrożonkami, różnego rodzaju stanach chorobowych, rozmnażaniu i w okresie ciąży.

Generalnie odpowiedź brzmi: prawidłowo odżywiony pokarm węży, w pełni zbilansowaną karmą, jast wystarczający dla chowu zdrowych i zadbanych węży.

Odstępstwa od ww dają możliwość zastosowania preparatów dla gadów mięsożernych (firm np. JBL, ZOO-Med, Sera, M&S etc.).

Evoker, wyjaśnij mi proszę, jakie to jest umiejętne wzbogacanie karmy suplementami w przypadku węży. Bo jak na obecny stan wiedzy nikt tego nie umie. Stany chorobowe leczy się lekami, a nie witaminami, a okres rekonwalescencji po chorobie, wzrostu, rozmnażania i ciąży wymaga większej ilości wszystkich składników odżywczych, a nie samych witamin i minerałów, ergo należy karmić intensywniej, a nie zaburzać równowagę witaminowo-mineralną.

pozdrawiam, Karla

Umiejętne dozowanie witamin i minerałów obostrzone jest jest wiedza jaką należy posiadać w zaresie potrzeb, metabolizmu i zapobiegania/leczenia chorób gadów. Istotnie b.ważne jest zachowanie równowagi i odpowiedniego bilansu witamin i minerałów. Ten post z pewnością tego nie wyjaśni, bo to temat rzeka. Powyżej podałem konkretne przykłady kiedy należy się zastanowić nad podaniem suplementów.

Karla - twoje stanowcze stwierdzenie, że cyt "Stany chorobowe leczy się lekami, a nie witaminami..." przeczytałem ze zdumieniem, bo graniczy on z Lepperowską zaciekłością i nie zamierzam się zagłębiać w dyskusję... Przeczytaj ponownie mój post i postaraj się wyczuć jego intencje jak i treść w nim zawartą.

Sorry ale informacje od wieloletnich hodowców i literatury jednoznacznie określaja co i kiedy należy, a co można podawać. Jednym z przykładów jest uzupełnianie diety (np wody lub karmy) o wapń (+osłona D3) u węży skadających jaja (które poszczą od kopulacji po klucie), celem jest zapewnienie odpowiedniej ilości tego składnika budulcowego niezbędnego do prawidłowego wytworzenia min. "skorupy" jaj. Niedobory wapnia powodują składanie jaj uszkodzonych bądź z 'z okienkami' co każdorazowo stanowi zagrożenie dla rozwijającego się embrionu.

Dodatkowo zaopatrując się u źródeł zewnętrznych w żywą bądź mrożoną karmę, kompletnie nie mamy kontroli nad tym co i ile było im podawane. Często są to ubogie i wątpliwej jakości granulaty, zboże i różne odpady.
    Wtedy też zasadne jest uzupełnienanie diety stosownie do wagi węża o składniki dostępne dla gadów mięsolubnych.

Rhodan2000
    Guest

[WYKASOWANE - NIE NA TEMAT]
    ale inni wiedza, ze:
    Warum brauchen Reptilien und Amphibien Mineralstoffe?

Zum Aufbau ihres Innensketts brauchen sie vor allem Kalzium ( Ca ) und Phosphor ( P ) im richtigen Verhältnis.

Das Futter für die meisten Arten eineinhalb mal mehr Kalzium als Phosphor enthalten. Vor allem trächtige Reptilienweibchen sowie Jungtiere brauchen besonders viel Kalzium.

In der Natur wird der Kalziumbedarf durch die abwechslungreiche Nahrung abgedeckt.

Im Durchschnitt besteht die Nahrung zu ca. 1% aus Kalzium.

Ist das Nahrungsangebot zu Kalkarm kann Rachitis auftreten. Ein Reptil mit Rachitis entzieht seinen Knochen Kalk. Dies führt zu schwammigen, verformten, schwachen oder mißgebildeten Knochen, sowie Eiern mit zu dünnen Schalen, schlechten gelegen, wenigen, mißgebildeten oder sogar toten Jungen. Durch die regelmäßige Zugabe von Kalziumlactat oder eines anderen geeigneten Präparates wie z.B. Korvimin ZVT kann hier vorgebaut werden. Auch bei der Auswahl des Futters ist es wichtig auf ein ausgewogenes Kalzium- Phosphorverhältnis zu achten. Zerriebene Sepia- oder Eierschalen sind zum Beispiel eine gute und preiswerte Kalziumquelle für alle Reptilien.

Spurenelemente wie Eisen, Kalium, Jod, Fluor, Mangan, Zink und Selen sind wichtig für die Bildung von Enzymen und Hormonen. Ein Mangel daran kann zu ernsthaften Gesundheitsschäden führen.

Jod wird benötigt für die Schilddrüsenfunktion, Kupfer für den Stoffwechsel und die Blutbildung. Mangan und Zink für die Enzymbildung, Selen für die Bildung von Vitamin E und Eisen für den Blutfarbstoff Hämoglobin und den Stoffwechsel.
    Du kannst aber nicht einfach so 2 Tropfen
    Vitamin B verabreichen ohne genaue Klärung
    der Ursache !!!!! Zuviel Vitamine schaden deinem
    Tier genauso wie zu wenig !!!!!
    Auch muss das Tier dafür gewogen werden und du
    musst exakt nach Dosierungsanleitung vorgehen !!!
    Ich würde mit dem Tier mal zum Arzt gehen um erst einmal
    festzustellen ob es wirklich ein Mangel ist
    oder ob das Tier eventuell einen anderen
    Schaden davon getragen hat.
    ***********++
    w dowolnym tlumaczeniu chodzi o uzupelnianie niedoboru witamin i mineraliow,

Tak czy tak, dodawanie witamin czy mineraliow, jest wskazane, bo kto odwazy sie na teze, ze hodowlane /nie zyjace w naturze/ GRYZONIE MAJA ICH POD DOSTATKIEM
    Zrodlo: DGHT Forum, na pytanie czy ktos smarowal mysz tluszcze lub kapal w rosole
    otrzymalam 0 (zero ) odpowiedzi, ale.. fakt dla karmienia przymusowego smarowano
    oliwka z oliwek mysz albo serca zwierzat (kurczak, kaczka, krolik) i probowano karmic niejadki...
    w tekscie jest tez uwaga, ze nadmiar szkodzi zarowno jak niedobor, ale zadna wzmianka o tym, ze4 hodowlany pokarm tych witamin i mineraliow dostarcza....
    Powinno sie tez uwazac na wskazowki producenta...
    Hanna
    Ps
    Nie przeczytalam tego sama , bo niestety nie znam niemieckiego...

Dla ścisłości: wszystkie wymienione suplementy NIE są witaminami, wiem bo mi babcia przetłumaczyła. Co to ma wspólnego z podawaniem witamin? I na jakiej podstawie twierdzi ktoś, że myszy mają mniej wapnia i fosforu? Badał moje myszy? Czy sięgnął do jakichś opracowań na temat gryzoni labolatoryjnych?

Rhodan2000
    Guest

No ok, ponizej to nie witamina?
    +++++++++++++
    PREPARATY dla gadow zawieraja kompleks witamin i mineraliow, ktore tu nie byly wyszczegolnione, ale to nie chodzilo o to.
    Hanna
    "Du kannst aber nicht einfach so 2 Tropfen
    Vitamin B verabreichen ohne genaue Klärung
    der Ursache"
    Ps
    Pozdrowienia dkla Babci, znowu wiem wiecej.... nie, nie o to przeciez chodzi, naturalnie znam niemiecki , ale nigdy nie bede wypisywala bredni jaqk K**la
    ok?

Uprawnienia umieszczania postów