-
Re: WITAMINY DLA REGIUSA
Mam regiusa od ponad 10-ciu lat i nigdy nie podawałem witamin a wąż czuje się dobrze więc pytam jaki jest sens zwłaszcza że witaminy których potrzebują węże przyjmują w pokarmie którymi są myszy , szczury itp.Jeżeli gryzonie karmione były lub są ziarnami i paszą dla gryzoni to wszystkie witaminy mają.
Pozdrawiam
-
ja generalnie nie podaje witamin, tym bardziej, że najwazniejsza moim zdaniem - d3, jest praktycznie nie przysfajalna prze gady (taka przystosowana dla ssaków)
-
No i sprawa chyba zamknięta. Może jeszcze dodam (ale to chyba dość oczywiste) że najlepiej jest podawać myszy które były dobrze karmione (miały "wszystko czego dusza zapragnie" czyli oprócz paszy jeszcze preparaty witaminowe, mleko w proszku i inne produkty wysokowapniowe i wysokobiałkowe, czasem trochę drożdży albo kropelkę tranu)
-
Nadmiar jest szkodliwy, to fakt, ale w naturze REGIUS NIE MA MONOTONNEJ DIETY.
Zjada przerozne stworzenia, . Jego lupem pada co sie rusza i co potrafi pokonac, piskleta, gryzonie, nietoperze itp...
W Terrarium otrzymuje zwykle myszy chomiki lub szczury...
Zmiana sposobu karmienia na "urozmaicona" tzn. rozne gatunkowo gryzonie moze okazac sie problemem.
Lepiej wiec pozostac przy "sprawdzonym " pokarmie" , ale dodawac witaminy.
Ja wstrzykuje (po sugestii od kolegow z tego Forum, ze problemy z wylinka moga bys spowodowane brakiem wlasnie witamin) co drugiej myszce 10 kropli preparatu Terra Vit z 10 kroplami wody mineralnej, zabrzmi moze okrutnie, ale mysz nie jest ogluszona, ma byc "witalna" w momencie spotkania z wezem.
To dla mlodego Pythona, doroslym daje co trzecia mysz z witaminami
-
Nawet nie wiesz, jak daleko jesteś od rzeczwyistości. Wróć na ziemię, regius jest akurat jednym z niewielu gatunków, które w naturze żywią się jednym rodzajem pokarmu - konkretnie myszoskoczkami. Myślisz, że dlaczego stosunkowo często problemem jest przestawienie regiusa na myszy lub szczury, kiedy bez kłopotu wsuwa myszoskoczki?
Zapamiętajcie sobie raz na zawsze - PRAWIDŁOWO KARMIONY GRYZOŃ JEST WYSTARCZAJĄCYM I JEDYNYM BEZPIECZNYM ŹRÓDŁEM WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH, WITAMIN I MINERAŁÓW!!!
To, co robisz, Rhodan2000, jest niepotrzebne i bezmyślne. Nadmiar może zaszkodzić i zaszkodzi! A przy tym wstrzykiwanie żywej myszy czegokolowiek jest niczym innym jak sadyzmem.
pozdrawiam, Karla
-
Zgadzam się z moją przedmówczynią w stu procentach.Tak jak pisałem już wcześniej pokarm który dostają wystarczy im w zupełności.
-
Rhodan2000!!!!!! Czy ty masz głowę???? Czy ty w ogóle masz wyobraźnię i rozsądek??? Czy ty wiesz jak męczy sie mysz gdy jej wstrzykujesz w krew inny płyn, czy ty się w ogóle nad tym zastanawiałeś????? Nie dość że meczy się gdy jest duszona to ty jeszcze sam jej dodajesz cierpnienia....Walnij się w leb i pomyśl!!!! Kolejny przykład braku wyobraźni i rozsądku.....ręce opadają !!!
-
Karla to Ty zejdz na ziemie bo to ze regius w naturze zywi sie tylko myszoskoczkami to chyba najwieksza brednia jaka slyszalem. To ze tobie sie tak wydaje i ze chodujesz troche gatunkow wezy nie znaczy ze tak jest. Wystarczy troche poszukac w necie i znajdziesz miedzy innymi to co znalazla Rhodan2000 i o czym napisala kilka postow wyzej. I to nie sa jedyne badania ktore swiadcza o tym ze regius ma urozmaicona diete. Co do wstrzykiwania witamin w mysz to nie jest moze zbyt humanitarne ale decydujac sie na chodowle egzotycznego zwierzaka musimy brac pod uwage ze moze zachodzic koniecznosc skrzywdzenia jednego zwierzaka karmowego zeby nasz pupil mial odpowiednie witaminy [WYKASOWANE -NIE OBRAŻAJ !]
-
Na Twoim miejscu Emoman nie liczyłabym na to, że trafi tymi witaminami do naczynia krwionośnego. Moim zdaniem to idzie albo pod skórę (w najlepszym wypadku) albo do mięśni albo do któregoś z narządów wewnętrznych. Sadyzm, panie Raffee. Decydując się na hodowlę jakiegokolwiek zwierzaka trzeba mieć zdrówko w głowie, bo akurat na okrucieństwo wobec zwierząt są odpowiednie paragrafy. A jeśli już tak bardzo pani Rhodan2000 chce dofaszerować węża witaminami (niektórym po prostu się nie da przetłumaczyć, że dorosły gryzoń to najlepiej zbilansowany posiłek), to niech obsmaruje tą mysz witaminkami z zewnątrz, trochę mokra będzie, ale przynajmniej nie będzie niepotrzebnie cierpieć w imię wyimaginowanych potrzeb. A przy okazji, to ile czasu się siedzi w terrarystyce nie ma znaczenia, liczy się ile się przez ten czas zdobyło wiedzy. Tobie niestety 4 lata w terrarystyce nie pomogły
pozdrawiam, Karla
ps. Zdania na temat menu regiusa na wolności są podzielone, nie mam powodu nie wierzyć ludziom, którzy niejedzącemu regiusowi z odłowu polecają podać myszoskoczka. I to ludziom ze stażem w terrarystyce większym nawet niż Twój
-
Czemu watek z sadyzmem kierujesz do mnie. Ja mam swoje sposoby "faszerowania" gryzoni o ktorych pisalem wyzej. A jezeli ktos chce wstrzykiwac witaminy w gryzonia to jego sprawa i ja to potrafie zrozumiec w przeciwienstwie do Ciebie. I na dodatek bredzisz o jakis paragrafach ktore wszyscy maja gleboko w d... A meczac dalej watek myszoskoczka to wcale nie mam nic przeciwko podawaniu go niejedzacym osobnikom, bo jak by nie bylo jest najbardziej zblizony do gryzoni wystepujacych w rejonach zamieszkiwanych przez regiusa. Gdybys rozumiala to co czytasz to zauwazyla bys ze zwrocilem uwage ze: "myszoskoczek nie jest jedynym rodzajem pokarmu regiusa"
Co do tych 4 lat w terrarystyce to nie uwazam ze wiem zbyt wiele na ten temat i caly czas dowiaduje sie czegos nowego. A uwazam ze koles ktory jest w tym temacie od roku nie powinien pisac takich tekstow jak "czy ty masz glowe" "czy ty wogole masz wyobraznie i rozsadek" "walnij sie w leb i pomysl" do osoby ktora siedzi w temacie 3 lata dluzej tylko dla tego ze podaje witaminy w taki a nie inny spoosb. A Tobie jezeli tak bardzo szkoda myszki to powinnas nalezec do "zielonych" a nie chodowac weze ktore zywia sie tymi gryzoniami.
p.s Zato Tobie te 3 lata z pewnoscia pomogly.
Uprawnienia umieszczania postów