-
Re: co zrobic jak zbozowka nie chce jesc??
widze ze malo wiesz o wężach!!! najpierw cie duzo o nich dowiaduje a potem kupuje!!!!! jak ma oczy mleczne to bedzie miala wylinke, puzneij jej oczy beda normalne i za 2-3 dni zrzuci wylinke, a co do jedzenia to tydzien to jest nic. Moja zbożówka nie jadla 1,5 miesiaca i bylo wszystko OK!!!! A teraz to je 2-3 razy w tygodniu. pozdrawiam
-
jestes albo slepy albo glupi,Wybierz sam.W wyjasnieniu przytocze:"Wyciagam gada z kryjowki i widze metne oczy.no tak,mysle,wylinka"
A moze mi madrasku powiesz gdzie jest informacja o dlugosci zmetnienia oczu przed wylinka?
natomiast za odpowiedzi zwiazane z tematem dziekuje
-
ej ja sądze że zbyt jej ingerujesz w otoczenie a i jak ja daje myszy to podstawiam węża hna mysz
-
Będze związane z tematem: zabij i zamroź tę mysz bo utrzymywanie jej przy życiu przez kilka dni to bezsens. Nie ma żadnego "terminu" od pojawienia się zmętnienia do czasu wylinki - bywa 2 a bywa 10 dni - w dodatku u jednego węża też to się zmienia. Jakieś tam średnie można wyliczyć, ale średnie nie wiele pomogą. Żarcie podaj po wylince. kwestia postu: młode PO URODZENIU powinny zjeść pierszy posiłek w ciągu 2-3 tygodni, Starszym taka przerwa nie zaszkodzi. Kwestia rozwalania głowy: ta informacja pochodzi z książki B. Applegata "Milksnakes" - jest to metoda mobilizowania niejadków do pobierania myszy - jedna z wielu i traktowana prawie jak ostateczność. Nie ma powodu aby stosować ją tak szybko.
-
cos sie zmienilo.Mimo tego,ze nie zeszlo zmetnienie z oka to zbozowka lyknela mysze.
taki wybryk czy niektore maja tak,ze jedza w czasie wylinki? (bo wczesniej gdzies czytalem,ze podczas wylinki nie jedza i bezposrednio przed nia)
-
u mnie wylinka trwała(mam młodego węża zbożowego) około 4 dni ale pewnie im starszy tym dłużej
-
Niektóre jedzą też w trakcie wylinki, niktóre nie robią przerw w żadnym wypadku........ Przed i w czasie wylinki NIE POWINNY jeść, co nie znaczy, że tego nie robią. Nie powinny przede wszystkim te, które są karmione żywymi gryzoniami - są prawie ślepe i mniej ruchliwe więc jest to ryzykowne. Wiele zbożówek żre niezależnie od okoliczności.
-
-
u mnie waz zbieral sie ostatnio do wylinki bardzo dlugo...juz przed zmetnieniem raz udalo mi sie zauwazyc jak szural czolem po torfie..potem przyszlo zmetnienie...nakarmilem go "golasem"..i po paru dniach zrzucil skore...czekalem na ten moment z wielka niecierpliwoscia bo kilkanascie dni wczesniej przykleil sie do niego kawalek tasmy izolacyjnej....
-
Moja wsuwa oseski które sa big :d
Uprawnienia umieszczania postów