Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Czy to sa roztocza?

Czy to sa roztocza?

po ucieczce weza tzn po zlapaniu go zauwazylem ze "biegaja" po nim takie malutkie biale robaczki. Moje pytanie czy to sa roztocza? jesli tak to jak temu przeciwdzialac

Re: Czy to sa roztocza?

roztocza sa czerne....

Nieprawda. Roztocze są w różnych kolorach. Podczas inkubacji jaj świerszczy często pojawiają mi się koloru białego/kremowego.

Ale jeśli biegają to nie są to roztocza. Roztocza przemieszczają się raczej powoli.

Pozdr.

R.

Jaki to waz ? Jak biega po nim jakies robactwo, to ja osobiscie najpierw zrobilbym mu ciepla ( znaczy dla weza ciepla ok 30 stopni woda ) kompiel, wyprazyl torf, wyszorowal terrarium, oraz zdezynfekowal wszystko co jest w terra. Terra mozna umyc spokojnie spirytusem, tylko nie skepowym, za drogo wychodzi, lepiej kupic jakis od ruskich ;>

jest to mloda guttata

michał antoniak
    Guest

spirytus salicynowy bardzo tani mozna kupić w aptece jakieś 2 zeta

Moje roztocza sa czarne

przemon13
    Guest

jeżeli te robaczki szybko biegają to mogą być "skoczogonki". Nie są pasożytami, tylko pełnią ważną funkcję w terrarium. Skoczogonki żywią się odchodami naszych gadów. Jeżeli te robaczki wolno biegają to są roztocza.
    >trzeba wymienić podłoże
    >terrarium i wyposarzenie spryskać iwermektyną
    >węża wsadzić do worka {płuciennego} albo do starej poszewki namoczonej w iwermektynie. Iwermektynę można kupić w biofilu.

!!!!!!!!ważne aby rozpuścić w litrze wody!!!!!!!!!!

Z reszta w biofilu i tak wszystko mówią ;]

Uprawnienia umieszczania postów