Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jakie węże są zimnolubne ??

Jakie węże są zimnolubne ??

Wiem ze wszystkie sa cieplolubne i ze sa zmiennocieplne, a ten temat jest zle sformulowany.....moje pytanie brzmi...jaki jest ranking wezy ktore potrzebuja niskich zakresow temperatur..1. Ponczosznik (?) 20-30 w zakerznosci od pory roku...a dalej ??

ironkapela
    Guest

Re: Jakie węże są zimnolubne ??

Najwieksza temperature potrzebuja grzechotniki. A ktore moga zyc w niskich temperaturach to sam bym sie chetnie dowiedzial :P

W niższych niż "standardowa" temperatura żyją węże amurskie (E. schrencki), 24-26 czy Sanzinia madagascariensis, 23-25 (oraz jak sądzę parę innych gatunków z podobnych obszarów, trzeba by poszukać)

pozdrawiam, Karla

chodzi mi bardziej o te tansze i latwiejsze w hodowli...ale coz sam poszukalem i znalazlem kilka gatunkow..europejskie gatunki :Coluber viridiflavus-23-30°C, Elaphe Situla 23-28° C (ale na zalaczniku CITES), Coluber jugularis 20-25°C...no i E.Guttata od 22-28 °C

M.I.R.A.S.
    Guest

Ja bym proponowal zaskronce np. (natrix tesellata, natrix maura ) chociaz nie wiem czy akurat te wymagaja nizszych temperatur.

elaphe mandarina

elaphe pomarańca:P):]:->

MIDO
    Guest

Rhynchophis boulengeri wąż ten zamieszkuje tereny górskie w chinach wiec jest wężem zimno lubnym.
    Żyje w podobnym biotopie co Elaphe mandarina.

Tu macie fotki Rhynchophis boulengeri:
    http://www.corn-utopia.com/Corn%20Ut...%20CAPTION.jpg

MIDO
    Guest

No i żeby nie był to powiem dokładniej że żyje w południowych chinach i północnym wietnamie.

i jest drogi i "klopotliwy"....zreszta jak e.mandarina....:<

Uprawnienia umieszczania postów