Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Jakie węże są zimnolubne ??

MIDO
    Guest

Re: Jakie węże są zimnolubne ??

Mandarina to odłow wiec w 98% pada w hodowli jeśli jest CB to kosztuje dużo za trio chyba chcieli 800euro ktoś mo mowil ale nie sa to informacje potwierdzone.
    No są to węże drogie dosyć i kłopotliwe w hodowli ale to jest częścia ich uroku.
    Sorry a jakiego węża ty chcesz ?

Elaphe bimaculata. Mały, piękny, dostępny, nie drogi i wystarczy 28 stopni w najcieplejszym miejscu.

MIDO
    Guest

Generalnie wiekszość elaphe jes zimnolubna ale ich hodowla i ceny sa bardzo zróżnicowane :-D

SpEcNaZ
    Guest

Rhynchophis boulenger MIDO czy masz pojęcie ile ten wąż kosztuje? ZA mniej niż 1500zł nie dostaniesz!!!

Vipera berus, ale do domowego terra nie polecam

Na tegorocznym SnakeDay młode Elaphe mandarina były po 500EUR/szt.
    Żeczywiście ich śmiertelność w domowych terra jest bardzo wysoka.

mi bardziej chodzi o weze latwe w hodowli i niedrogie....a pytanie czysto teoretyczne....V. Ursinii: czy jest ona "delikatna" i czy jej jad jest bardzo niebezpieczny ???? a co do europejskich węży...czy sa one powszechne w hodowli ???? chodzi mi o c.viridiflavus, e. situla, c. jugularis czy chocby e.bimaculata......i jeszcze jedno pytanko....czy c. najadum jest spotykany w hodowlach, czy jest latwy (chyba nie bo cienki ??) i czy chroniony ???

MIDO
    Guest

SpEcNaZ uwierz mi że wiem a nie mam tylkopojęcie ile ten wąż kosztuje .Kiedyś ktoś mi podesłał maila chyba to był ergo i tam był R.boulengeri CB za 700$.W polsce sułek miał po chyba 1300zł za sztuke. Wiec racja jak na nasz rynek wąż ten jest poprostu zbyt kosztowny i jednostki moga sobie pozwolić na niego bo cena mowi sama za siebie.Jeszcze coś dodam ten wąż wymaga 4 miesiące w roku temperatury około 6 stopni.W dzień może mieć od 22 do 27 stopni a w nocy temperatura powinna spadać do 18 stopni:->

Z wymienionych mam i znam E. bimaculata - jest banalnie łatwy w hodowli (moim zdaniem mniej ryzykowny niż zbożówki) - nie jest na pewno popularny, ale już w kilku ofertach był na tym forum - koszt w granicach 150-200 zł.

> ...no i E.Guttata od 22-28 °C

P. Guttatus nie jest zimnolubny. Spróbuj potrzymać zwłaszcza młodego w temperaturze niższej niż 26°C to zaraz będzie post na forum "zbożówka nie chce jeść" albo "zbożówka mi zwymiotowała". A podanych powyżej 28°C nie nazwałabym niską temperaturą. Nie chodzi o niską temperaturę chłodnej części terra (bo tam możesz mieć i minus 10°C, a wąż będzie przebywał tam, gdzie cieplej). Chodzi jak sądzę o maksymalną temperaturę niższą niż najczęściej pojawiającą się ("standardową") w opisach.

pozdrawiam, Karla

ps. Amurski akurat jest dość szeroko dostępny i tani, więc nie wiem, o co chodzi (a Sanzinię podałam jako ciekawostkę).

Uprawnienia umieszczania postów