Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nowe nazewnictwo?

Nowe nazewnictwo?

Przeglądam ostantio strone biofilu i mało z krzesła nie spadłęm. Jakieś nowe nazewnictwo połozów mamy, czy7 to tylko moje subiektywne odczucie (-:

Kto wie cos więcej na ten temat.

Re: Nowe nazewnictwo?

Hyyyyyyy :O Szok no chyba coś w tym musibyć prosimy kogoś wtajemniczonego o wypowiedzenie się Pantherophis guttatus (Elaphe guttata) głupia ta nowa

Nie takie nowe, już kilka lat funkcjonuje. To jest obecna obowiązująca nazwa zbożówki.

to chyba z tymi ponczosznikami chodzi o odmiany... a o zbożówke to jest łacina używana w USA chyba... tak słyszałem że na niektóre węże tam wymyślają sobie własne łaciny

Utiger, Helfenberger, Schatti, Schmidt, Ruf & Ziswiler (2002 Russian Journal of Herpetology 9(2): 105-124), using mtDNA, presented evidence that North American Rat Snakes of the genus Elaphe are a monophyletic lineage different from Old World members of the genus, and resurrected the available name Pantherophis Fitzinger for all North American (north of Mexico) taxa. Those adopting this generic name for the Eastern Corn Snake should be aware that spelling of the specific name changes to guttatus.
    http://www.cnah.org/detail.asp?id=127

yyy co to za nazwy, mam nadzije że nie będą oficjalnie wprowadzone, jako obowiązujące

One SĄ oficjalnie wprowadzone i obowiązujące!

no to od dzisiaj mówimy na nie gutattas od dzisiaj :]

"no to od dzisiaj mówimy na nie gutattas od dzisiaj :]"

Zajebista wypowiedź

Uprawnienia umieszczania postów