Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Zaskroniec zwyczajny. Natrix natrix

Wisel
    Guest

Re: Zaskroniec zwyczajny. Natrix natrix

Masz racje przykuje sie łańcuchami do jakiegoś drzewa blisko zbiornika wodnego bo tam są zaskrońce, odetna mnie razem z drzewem i tyle bedzie z ochrony. Zreszta te wszystkie przepisy o ochronie ludzie i tak maja gdzieś.

Wisel
    Guest

a swoja droga moge prosić o adres kontaktowy do owego ministerstwa?

Dark Raptor
    Guest

Dark Raptor
    Guest

Niestety ta dyskusja wskazuje, ze należysz do tych ludzi.
    A przykuwać się możesz, jak tak bardzo Ci to pasuje. Nikt Ci nie broni. Ale węża wypuść, bo to jest bezsens.

Nie musisz się przykuwać - też stanowisz kawałek tego społeczeństwa i jak się uprzesz możesz to prawo tworzyć i zmieniać. Możesz też zrobić wiele innych rzeczy, ale komuś komu się chce coś robić nie trzeba instrukcji. Ludzie nie mają tych przepisów gdzieś, rozmawiasz właśnie z żywymi przykładami i gwarantuję ci, że nie jedynymi.

dr Robert
    Guest

Będę mówił wprost. Na innym forum ostrzegałem, że będę zgłaszał do prokuratury wszelkie przypadki wyłapywania krajowych gatunków płazów i gadów. Następny w kolejce jest pan Paweł Wisłocki z Margonina koło Piły. Nie może być tak, że ignoranci będą łamac prawo i jeszcze się tym chełpić na publicznym forum, zachęcając takim zachowaniem innych, im podobnych, do robienia tego samego.

Tylko młody wiek może tłumaczyć takie niezrozumienie co to jest przyroda i jak funkcjonuje. Profesjonalne introdukcje i reintrodukcje gatunków nie przeprowadzają "polepszacze przyrody" tylko fachowcy. Wymaga to badań środowiska, znajomości biologii gatunku i zaangażowania wielu naukowców. To co widać na Discovery to tylko końcowy efekt ich pracy, robiony zresztą zwykle "pod publiczkę" na zamówienie stacji TV. Takie profesjonalne odtwarzanie gatunku i tak często kończy się niepowodzeniem, bo nie zawsze udaje się przewidzieć wszystkie możliwe sytuacje i czynniki. Nie wspomnę, że potrzebne są na to zgody odpowiednich władz. "Polepszacze przyrody" są zdolni niestety tylko do robienia szkód w środowisku, których zresztą nie są świadomi, bo nie rozumieją jak funkcjonuje ekosystem. Gdyby nie dotyczyło to spraw tak poważnych można byłoby się co najwyżej pośmiać z takiego rozumienia ochrony przyrody. Już widzę te stada wypuszczanych zaskrońców, które następnie zjadają wszystkie żaby w okolicy, po czym z braku pokarmu, giną same. Nie ma ani żab, ani zaskrońców. Przykre, ze muszę w tak uproszczony sposób wyjaśniać, że w przyrodzie decydujące jest utrzymanie równowagi.
    Zaskrońce nie wymagają aktywnej ochrony. Wystarczy dać im spokój.

Wypuśc zaskrońca-kup nerodie , zaskrońca żmijowatego, etc.to jest prawie to samo....bo będziesz miał sprawę w grodzkim ....jamiałem za warana stepowego bo sprzedałem bez papierów, ale się na szczęscie wybroniłem, powiedizałem, że jestem studentem, nie mam pieniędzy, a zreszta to długa historia, bo padłem ofiara niekompetencji, ze strony pracownicy urzedu u której rejstrowałem boasa a warana mi nie zarejestroweałe...( wtedy byłem zielony , jesli chodiz o rejestracje gadów), ale nie rozpisujac sie......WYPSUŚC ZASKROŃCA BO BĘDZIESZ MIAŁ KŁOPOTY Z POLICJĄ I SĄDEM.....juz mnóstwo ludzi o tym wie, ze masz go w domu...

Wisel
    Guest

Wiesz ile warte są takie dane z internetu? Każdy może założyć konto na moje nazwisko i powiedzeć że mam zaskrońca. np. Żeby mi narobić kłopotów. Wysłałem list do ministerstwa środowiska, i chciałem nadmienić że wąż ten miał rane, miał częsciowa zmiażdzony ogon, a na jego smieć pozwolić nie mogłem. Każdy by zrobił to samo, pomóc zwierzęciu a je przetrzymywać to jest róznica!

Wisel
    Guest

*śmierć

Wisel,
    Zostałeś w tym wątku wystarczająco pouczony zarówno o ekosystemie, obowiązującym prawie, jak i bezsensowności Twojego postępowania. Moi przedmówcy zrobili Ci wykład na tyle „łopatologiczny”, że nawet przedszkolak by to zrozumiał.

Twoje wypowiedzi świadczą dobitnie o całkowitej ignorancji. Jeśli nie zmienisz sposobu myślenia to nigdy nie będziesz mógł zgodnie z prawdą nazwać się prawdziwym terrarystą.

Jeśli nie wypuścisz tego węża natychmiast – gwarantuję Ci że staniesz się przyczyną jego śmierci.

Widzę jednak że w Twoim przypadku na naukę jest już zbyt późno.
    Nie wierz w bajki o anonimowości w internecie. Mam nadzieję, że nie unikniesz kary.

Uprawnienia umieszczania postów