Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Zaskroniec zwyczajny. Natrix natrix

dr Robert
    Guest

Re: Zaskroniec zwyczajny. Natrix natrix

Oczywiście, ze węża trzeba wypuścić. Właśnie dzisaj widziałem dwa świeżo przejechane zaskrońce na drodze. Są nadal aktywne. Najpóźniej aktywnego zaskrońca widziano w naszej szerokości geograficznej 20 grudnia w czasie stosunkowo ciepłej pogody w Danii. Teraz nadal jest ciepło i można go wypuścić.
    Hodowanie i przetrzymywanie zwierząt chronionych bez zezwolenia w Polsce grozi karą więzienia.

Wiesław Pyć
    Guest

Popieram mordd'a. Zaskrońce o tej porze są aktywne i nie wymagają opieki.
    Wypuść go tam gdzie go znalazłeś.

Wisel
    Guest

Odezwali sie Ci co przestrzegaja prawa, nie przeklinacie w miejscach publicznych? Przechodzicie zawsze ładnie po pasach? To wszystko to też łamanie prawa. A może trzymanie w domu 5 metrowego pytona to jest humanitarne? Nawet w akwarium na pół pokoju bedzie miał i tak mało miejsca niż w naturze. Zastanów sie nad tym co masz sam w domu a nie mi wytykasz.

Dokładnie wiem co mam w domu - nic nielegalnego. Dziwne, ale faktycznie przechodzę po pasach w dodatku wyłącznie na zielonym świetle. Nie dla tego, że są kary za łamanie tych praw, ale dla tego, że nie żyję na tej planecie sam i tego, czego oczekuję od innych staram się sam przestrzegać. Jeśli uzasadniasz swoją decyzję "dobrem" zaskrońca to już wiesz, że nie masz racji i trzeba go wypuścić. Jeśli własnym kaprysem to mam szczerą nadzieję, że poniesiesz za to konsekwencje - ot tak, dla przykładu.

Wisel
    Guest

Chętnie bym popolemizował z Tobą ale nie mam czasu zbytnio. Jak mnie najdzie chęć zmieszania kogoś z błotem to sie zgłosze.

Wisel
    Guest

A zreszta nie chodzi mi tu o kwestie który wążjest chroniony a który nie, tylko oto że tak jak ja trzymasz weża w niewoli i nie ma różnicy czy to anakonda zółta czy pyton tygrysi czy jakaś zaskroniec. I tak jestem w stanie mu zagwarantować lepsze warunki niż w polskim zatrutym ołowiem lesie, nie wspomne o żabach i rybach w których jest wiecej nawozów sztucznych niż na polach. Takie samo prawo do życia w naturze maja Twoje węże jak i mój zaskroniec. A to że człowiek sobie sam wybiera co chronić a co można zabijać to już nie jest mój problem. Może planuje misje żeby rozmnożyć zaskrońce i je wypuścić i w ten sposób zwiększyć ich liczebnoś i co za tym idzie stabilność gatunku. Nawet jakaś śmieszna zwinka jest chroniona której jest tysiące na każdym polu, zauważ że każdy polski gad jest chroniony. To dla mnie są obhawy paranoji, bo dla 10letniego dzieciaka to bez różnicy czy chroniona czy nie jak bedzie chciał to zdepnie i tak i tak. Wole trzymaćw domu niż pozwolić żeby go samochód przejechał. Może powiesz że taka jest powinność? Jakoś 400lat temu zaskrońce nie musiały sie obawiać samochodów, co najwyżej wozu z koniem ale w tych czasach były bardzo szanowane i czczone(strange?). Więc nie praw mi morałów na temat gatunków chronionych czy nie chronionych. Każdy polak wie że polskie prawo pod każdym względem jest gówniane.

dobrze powiedziane /czytaj napisane/ Wisal

1. Nie jesteś w stanie zapewnić mu lepszych warunków. - to akurat kwestia bezdyskusyjna, sama przestrzeń, ktorą masz do dyspozycji świadczy oi tym.
    2. Moje węże nie są chronione a ich "naturalne" środowisko ma obecnie postać zajazdu przy autostradzie - w odróżnieniu od środowiska zaskronca.
    3. Zaskroniec, ktorego rozmnożysz i wypuścisz bedzie szkodą dla gatunku a nie pożytkiem - nie masz o tym bladego pojęcia o czym świadczy cała dyskusja.
    4. Zwinkie nie występują tysiącami na każdym polu - występują jedynie na niektorych i w coraz mniejszych ilościach, masz szczęście, że masz takie wokół - nie wszyscy takie mają i jak widać niebawem nikt nie będzie miał.
    5. Prawo jest gówniane czasami - trzeba je zmieniać jeśli jest szansa, natomiast zawsze jest do niczego gdy jest nie zrozumiane i olewane przez motloch. Każdy kto nie ma mentalności wiejskiego chłopa akurat ten aspekt prawny zna i rozumie.

Dark Raptor
    Guest

> A zreszta nie chodzi mi tu o kwestie który wążjest chroniony a który nie
    -Ale to powinno Cię obchodzić w pierwszej kolejności.

>I tak jestem w stanie mu zagwarantować lepsze warunki niż w polskim zatrutym ołowiem lesie
    -Hmmmm... robiłeś pomiary ilości metali ciężkich w lesie? Myślisz, że warunki w mieszkaniu są lepsze (zwłaszcza, gdy zwierzę ma swój cykl życiowy i właśnie szykuje się do zimowania)?

> Takie samo prawo do życia w naturze maja Twoje węże jak i mój zaskroniec
    -Właśnie! I to powód, by go nie męczyć tylko wypuścić.

> Może planuje misje żeby rozmnożyć zaskrońce i je wypuścić i w ten sposób zwiększyć ich liczebnoś i co za tym idzie stabilność gatunku.
    -Wpierw załatw sobie pozwolenie z Ministerstwa Środowiska, ale wątpię czy Ci się uda bo z niepylakiem apollo wypaliło w ostatniej chwili.

> Nawet jakaś śmieszna zwinka jest chroniona której jest tysiące na każdym polu, zauważ że każdy polski gad jest chroniony. To dla mnie są obhawy paranoji, bo dla 10letniego dzieciaka to bez różnicy czy chroniona czy nie jak bedzie chciał to zdepnie i tak i tak.
    -Poczytaj sobie dokładniej o liczebnościach gadów w Polsce, a zwątpisz w swoje słowa (chyba). Dla twojej informacji powim Ci, że liczba gadów i płazów sukcesywnie spada. To, że może dla 10 latka jest to bez różnicy nie oznacza, ze dla 17 latka (tak masz w profilu) też nie. Niestety takie "opiekuńcze odłowy" kończą się zmniejszaniem naszej herpetofauny.

>Każdy polak wie że polskie prawo pod każdym względem jest gówniane.
    -A to zdanie, niestety, świadczy o ignorancji piszącego.

PS. Na twoim miejscu poczytałbym posty dr Roberta. Jest herpetologiem i jeśli masz jakieś wątpliwości powinien Ci je wyjaśnić. Podobnie weź sobie do serca rady mordda
    PS. II W tym tygodniu widziałem w lesie 4 dorodne zaskrońce. Wypuść go, bo cała ta sprawa jest zupełnie niepotrzebna. Wyjdziecie na tym lepiej obaj/oboje (jęsli wąż jest samicą

Zbliza sie zima jest to najgorsz okres dla malego weza.
    i wiele wezy w pierwszym roku zycia tego nie przezywa poprrezez selekcje.
    Lepiej przetrzymac weza w domu, karmic go i wypuscic dopiero wiosną.
    Kiedy bedzie juz silniejszy.
    I osobiscie bym tak zrobił

W ten sposób niezmniejsza się liczebnosi tych wezy a tylko powieksza.

Pozdrawiam Pa

Uprawnienia umieszczania postów