-
hybrydy
Nie mam dokładnej wiedzy w tym temacie, ale zazwyczaj to się robi w ten sposób, że w okresie godowym trzyma się w terra samicę gatunku, którego jest samiec, potem wpuszcza się samca, żeby się z nią zapoznał i nabrał chęci na kopulację, a potem podmienia samice na tą drugiego gatunku. Nie wiem, czy są inne metody, ale sądzę, że bazuje się na zapachu. W tym roku samiec smugowy ganiał mi amurskie tylko dlatego, że siedziały w tym samym terra (chwilowo) co samica smugowa, i kto wie, może jakieś hybrydy by wyszły, gdybym mu nie zabrała moich oczek w głowie
pozdrawiam, Karla
-
Re: Do ekspertow
'' flora bakteryjna i różne inne mikroorganizmy charakterystyczne dla danego regionu mogą być niebezpeiczne (a nawet zabójcze) dla osobnika z innego kontynentu.'' jeśli gady są z odłowu to oczywiste ale jeśli z hodowli to niby o co w tym chodzi co napisałeś bo szczerze mówiąc niekumam? nie jednokrotnie trzymałem te 2 gatunki razem i trzymały się bardzo dobrze uważasz że np. w terrarium 200/80/50 nie może razem przebywać regius z c. cenchria ? bo padnie bo sie zjedzą? trzymasz te gatunki oba więc podejrzewam że zdajesz sobie sprawe że można je trzymać razem bez uszczerbku na zdrowiu dla jednego i drugiego to że powinno się mieć osobne terrarium to jedna sprawa ale to że np. ktoś bardzo pragnie trzymać te 2 gatunki a ma jedynie miejsce na jedno terrarium o podobnych wymiarach to niby czemu miałby zaniechać tej chęci??
Pozdrawiam
Serpent
-
Re: hybrydy
z tego co mi wiadomo każdy gatunek posiada inne feromony więc z tą podmianą niewiem czy było by tak łatwo jeśli się myle proszę mnie poprawić, a co dopuszczania to bynajmniej literatura podaje inaczej: samicę wpuszczamy do samca ponieważ łatwiej wyczuć mu obce feromony jakie wydziela samica w swoim terrarium ni jezeli wpuścimy go do samicy gdzie całe jej terrarium jest pokryte jej ''zapachem''
Pozdrawiam
Serpent
-
Re: hybrydy
I właśnie o to chodzi, dlatego się najpierw wpuszcza samicę tego samego gatunku. Czy samca do samicy czy samicę do samca to inna rzecz, ale w przypadku produkcji hybryd to raczej na plus jest, że całe terra pachnie jak samica "swojego" gatunku, bo samiec ma się pomylić.
pozdrawiam, Karla
-
ja musze stanąć za evokerem - terrarystyka chyba nie polega na kolekcjonowaniu jak najwiekszej ilościzwierząt w jak najmniejszym pojemniku, tylko na obserwacji danych zwierząt w jak najbardziej zbliżonym do ich naturalnego środowkisu...
-
Całość tego zagadnienia to kwestia podejścia do tematu trzymania gadów. Nie mam zamiaru dyskutować na temat różnych jego aspektów, przekonywać kogokolwiek i strzelać się na argumenty etc.
Moje stanowisko jest jasne: wspólne przetrzymywanie gatunków z różnych kontynentów (jak również stref klimatycznych) jest dalece nieprofesjonalne.
Kwestia tego, że ktoś bardzo chce coś trzymać w domu, a nie ma ku temu warunków, średnio mnie przekonuje.
Rozmiar terra i zbliżone warunki klimatyczne nie mogą być jedynymi kryteriami przy łączeniu 'nienaturalnych' gatunków.
BTW Serpent, gratuluję posiadania nieodławianych morulus morulus i sebae natalentis, takie osobniki to cenne okazy!
Z innej beczki: literatura i filmy polecają umiejscawianie samicy u samca a nie na odwrót. Są jednak źródła które kwestionują zasadność tej reuły i pozostawiają pełną dowolność.
-
ja osobiscie jestem za tym aby nie łączyć węży dwuch gatunków w jednym terra... i tak jak powiedział Grochu nie chodzi o liczbe okazów tylko o to aby węże były zdrowe, zadbane i aby czuły sie jak najlepiej
-
zeby nie było nieporozumień nieposiadam gatunków takich na przyszłość radzę czytać uważniej, ''wspólne przetrzymywanie gatunków z różnych kontynentów (jak również stref klimatycznych) jest dalece nieprofesjonalne'' jak wspiminałem co do tego się z Tobą zgadzam jest to logiczne jednak to czy jest to profesjonalne a to czy gatunki będą się dobrze chować to 2 różne sprawy, jeśli czegoś nie da się udowodnić to racja udowodnić tego niemożesz jak i tego że gatunki pochodzące z różnych stref klimatycznych i różnych kontynentów będą się źle trzymały tą zasadę można odnieść tylko co do niektórych więc głupotą jest twierdzić iż niemożna trzymać 2 różnych gatunków w jednym terrarium twierdzę tak może dlatego iż podchodze do tego bardziej praktycznie niż teoretycznie.
Pozdrawiam
Serpent
-
Problem w tym, że praktyka może kosztować zwierzaka utratę zdrowia, a w konsekwencji nawet życia. Nigdy nie masz 100% pewności, że takie mariaże będą OK. Prubujesz i to nazywasz praktyką, Twój wybór.
SERPENT - z pewnością masz spore doświadczenie, potrafisz zdiagnozować problem i w odpowiedni sposób zareagować. Czy warto natomiast polecać to osobom z małym doświadczeniem i czytać potem posty: RATUNKU!!! POMOCY!!!....etc
Stosujące tą zasadę śmiem twierdzić że 95% węży można trzymać razem nawet z dodatkiem żółwi! Dlaczego?
Bo widziałem różniste ww mixy i daleki jestem od polecania takich rozwiązań i oceniania ich jako praktycznie możliwe.
Być może SERPENT opacznie pojąłęm sens Twej wypowiedzi dot łączonych przez Ciebie gatunków lecz to Ty odnosiłeś się do 2 wcześniejszych postów bez wyraźnego wskazania postu odniesienia.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów