-
Re: zboowka bez kryjwek!!
> Karla!Napisz mi na jakiej podstawie twierdzisz,że moje węże to
> wyjątki???Miałem styczność z kilkudziesięcioma takimi wg.Ciebie
> "wyjątkowymi "wężami.
Dla mnie to mało. Nie muszę się o wszystkim przekonywać na własnych wężach, bo tysiące zbożówek od wielu lat było testowane przez Amerykanów (w tym głównie początkujących, którzy chcieli "widzieć węża") i moje nie muszą być. A wybacz, ale Amerykanie, którzy hodują je od dziesiątków lat w ilościach idących już prawdopodobnie w setki tysięcy młodych rocznie, są dla mnie większym autorytetem niż właściciele kilkudziesięciu wyjątków. Bo tam, gdzie jest kilka tysięcy przypadków jednej opcji, kilkadziesiąt to wyjątki.
pozdrawiam, Karla
-
bolex- ja cie nie pubóje przekonać że źle hodujesz węże ale dlaczego niemógłbyś hodować jeszcze lepiej??? te "schematy" mają podstawy i myśle, że każdy powinien sie ich trzymać... nam powinno zależeć przede wszytskim NA DOBRYM SAMOPOCZUCIU ZWIERZĘCIA, A TE SPERWNOŚCIĄ BYŁO BY LEPSZE GDYBY WĘŻYK MIAŁ KRYJÓWKE
-
W porządku,ale czyż Amerykanie nie hodują swoich węży w "terrariach" pozbawionych wszelkiego wystroju,czyli samo podłoże i basen???W tym przypadku się z Tobą zgodzę...kryjówki są potrzebne...Mi taka hodowla nie odpowiada,gdyż moim zdaniem są to fermy...Ale u nas styl hodowli jest troszkę inny i półki i roślinność w zupełności wystarczą...Myślę,że dalsza dyskusja nie ma już sensu,bo nikt nikogo nie przekona co do swojej racji...Twoje węże czują się dobrze,moje też,więc pozostańmy przy tym...
-
> W porządku,ale czyż Amerykanie nie hodują swoich węży w
> "terrariach" pozbawionych wszelkiego wystroju,czyli samo
> podłoże i basen???
Nie wszyscy. Tylko hodowcy, a ilościowo jest ich mały odsetek. Mnóstwo zwykłych ludzi trzyma węże w terrariach takich jak nasze. I to oni miewają problemy z wężem, który nie je albo zwraca pokarm, jeśli nie mają kryjówek.
pozdrawiam, Karla
-
".... półki i roślinność w zupełności wystarczą" - i o co się kłucić? Kryjowka nie jest potrzebna jeśli wąż......ma zapewnioną kryjowke w postaci roślin. Taką czy inną - kryjówke mieć musi.
-
Rośliny nie są odpowiednią kryjówką... wąż nie czuje 4 ścianek i dalej ma wgląd co sie dzieje poza terra a to go stesuje
-
4 ścianek czuć nie musi trudno o 4 ścianki w kokosie lub korku- jedna, solidna, wypukła wystarczy - ja też uważam, że normalna, dopasowana kryjówka jest niezbędna, ale z braku laku lepsze te rośliny do ukrycia niż nic. Tyle, że w obliczu tego wszelkie argumenty za brakiem kryjowki są nieważne, bo podający je kryjówki ma (kiepskie, ale są).
-
zrobiła sie tutaj spora dyskucja może powiedzmy tak: niech każdy robi jak chce, ale pamiętajmy że dobro gada jest najważniejsze :-)
Pozdro dla kumatych :]
Uprawnienia umieszczania postów