chciałbym nadmienić iż zawsze się mówi o zdrowych zwierzętach a nie chorych no chyba ze była wzmianka o chorobie (w poście niebyło takiej wzmianki więc niewidząc węża załozyłem z góry że jest zdrowy)

''A co do amebiozy, to widać nie zawsze jest taka agresywna, bo u mnie jeden wąż miał ciężką i padł, a drugi, który miał z nim bezpośredni kontakt oraz dwa inne, które miały kontakt z tym drugim, w ogóle nie zostały ruszone (oczywiście leczone były wszystkie)''

Amebioza jest jak to napisałaś agresywna pierwotniaki któr ją wywołują bardzo szybko się namnażają i powodują spustyoszenie w organiźmie przez co jak prawie wszystkie choroby jest ZAWSZE śmiertelna-bez leczenia. Z tego co napisałaś ja bym wywnioskował iż u tego węża który padł była ona w zaawansowanym stadium i już niemiałaś szans jej wyleczyć a u tych które przezyły terapia się powiodła bo widocznie choroba nie była jeszcze tak rozwinięta jak u pierwszego i dlatego przezyły a nie dlatego że nie jest ''agresywna'' (każdą chorobę prawie zawsze można wyleczyć jednak zależy w jakim stadium zostanie rozpoznana)

''Gdybym była zielona w tych sprawach i zapytałabym na forum, ile może wytrzymać bez jedzenia dorosły wąż smugowy, dostałabym odpowiedź, że 2-3-4? miesiące. A po miesiącu węża już nie było.''

Jeśli wąż byłby chory to zgadza się mogło by już węża nie być jednak gdy zdrowy to gwarantuję Ci że dorosły osobnik przetrzyma taki okres bez problemu będzie co prawda agresywny jednak nie padnie z powodu 3-4 miesiecznej głodówki! jednak należy brać więcej czynników pod uwagę bo jak pisałaś: ''każdy przypadek jest inny'' i to się z Tobą zgodzę, jednak podejrzewam że w wielu przypadkach tak jest ponieważ nie wszystkie czynniki są takie same chodzi mi że biorąc pod uwagę głodówki trzeba uwzględnić takie rzeczy jak np. dostęp do wody, linienie, oraz najważniejsze od jakiego momentu liczymy głodówkę i jaki był stopień najedzenia węża przed nią.

Pozdrawiam
Serpent

Ps. głównie chodziło mi o to że u młodych węży nie należy od razu po miesiącu karmić ich przymusowo ponieważ mogą mieć fochy i nawet po 2 miesiącach same zjeść jeśli są zdrowe.

Ps2. logicznym jest że zdrowie węża nie poznajemy po czasie trwania głodówki, wątpię żeby każdy ważył swoje węże ;-) są łatwiejsze ''sposoby'' sprawdzenia czy gad jest okazem zdrowia czy też chorym zwierzęciem lub słabiejącym albo nienaającym się do kupna jednak podejrzewam że sa one jasne bynajmniej łatwiejsze niż ważenie węży ;-)