Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Tygrysek

Re: Tygrysek

ja bym ogrzewał promiennikami

W przyszłości? A mniej wiecej kiedy planujesz kupić sobie moluruska? Bo ma za jakis czas (prawdopodobnie do końca roku) lista zwierząt niebezpiecznych zakazanych w hodowli. Między innymi na tej liście będzie tygrys. Jeśli kupisz węża po wyjściu tej listy to już nie będziesz mógł (przynajmiej nie powinieneś ) go zarejestrować, i będziesz go posiadał nielegalnie.

A co do pytań z ogrzewaniem...

Do dużych pomieszczeń bardzo dobrze spisują się kwoki z żarówkami po 200-250W. Podłoge możesz ogrzewać jakimś kablem grzewcznym o dużej mocy. Najlepiej kabel wyłóż na na jakąś płytę drewnianą, potem całą płyte wraz z kablem zalej zaprawą bądź przykryć kaflami. W ten sposób miałbyś taką dużą 'matę' grzewczą Ja mam zamiar zrobić coś takiego u swojego tygrysa, jednakże w terrarium.

A... no i jeśli masz zamiar kupić młodego molurusa... to cały pokój będzie mu potrzebny dopiero tak po ok. 3-4 latach, kiedy będzie już sporych rozmiarów Młody osobnik trzymany w dużym pomieszczeniu może być bardziej agresywny oraz trudniej będzie go oswoić.

No i nie możesz zapomnieć, że jest to kosztowna sprawa Same ogrzanie takiego pokoju trochę będzie kosztować, nie mówię już o pokarmie dla dorosłego osobnika A powiem szczerze z własnych doświadczeń, że molurusy potrafią być często bardzo łakome ))

Z jedzeniem raczej nie było by problemy tylko z ogrzewaniem a dokładnie z rachunkiem na prąd.Jakbym miał kupować to osobnika ok 3-4m. jeśli bym takiego gdzieś dostał.Jakie macie jeszcze sposoby na ogrzewanie.Pokój ma ok 5,5 m dł i 3,5 m szer.

możesz sobie też zainstalować ogrzewanie centralne po prostu kaloryfery, jeszcze co do podłoża to jeśli rozłozysz wykładzine linoleum to niebędziesz sie musiał martwić o deski oraz o przyczepność jej do ziemi....

Pozdrawiam
    Serpent

Zazdroszcze Ci pokoju, ja mam trójkąt i w trójkącie mam zamiar zrobić lokum dla mojego pytona, tyle , ze beda musiał szafy wyjebać na dump...a z tym może być problem, bo mamuśka nie jest zbyt skora do takiegigo przedsiwziecia

Ja właśnie też mam problem z meblami..:P

piętaszek
    Guest

Człowieku pomys jakie koszty za tym sie wiaza a terrarium dla p.tygrysiego to 150*150*150 max wystarczy ja ty chcesz to ogzac a wilgotnosc to co z gasnica bedziesz chodził

Uprawnienia umieszczania postów