-
Tygrysek
Więć tak, w przyszłości chciałbym kupić sobie pytona tygrysiego.Mam jeden wolny pokuj na podłodze jest drewniany parkiet, na ścianach tapeta(zmywalna)a na suficie korek(lekko pokryty woskiem) i w nim chciałbym trzymać wężą.Po 1:jak zapewnić wężowy odpowiednią wilgotność żeby podłoga nie zgniła.2:czy wąż go nie poniszczy, gdybym chciał w nim później zamieszkać.I wogóle wszystko na ten temat.
-
-
Re: Tygrysek
Jak pyton będzie miał 6 m to nie będę go trzymał przecież w terrarium tylko potrzebne będzie specjalne pomieszczenie.
-
jak najbardziej można tak trzymać jeśli wszystko mu zapewnisz polecam trociny ''grube'' jedne z najlepszych podłoży przy karmienniu sa niekiedy problemy jednak mozna sobie poradzić żarówka lub kaloryfery jeśli masz (kwoka grzewcza 250W jest super) podłoże z trocin niech będzie mialo z 10 cm żeby Ci parkiet nie przemokł w razie wylania basenu lub jesli wąż wydali odchody itp. wkłądasz basenik i zależy jaka wentylacja i ilosc wody powierzchnia parowania i już będziesz miał wilgotność ok (pokojowa to przeciętnie 50%) więc specjalnie niemusisz jej podnosić pytony niekoniecznie musza mieć wysoką wilgotnosc, wstawiasz jakieś konary itp. cos do wspinania się bądź kamienie żeby lepiej mógł wylinke zrzucić chociaż jeśli masz ściany bez tapety jak bys miał to nie będzie problemów, myśle że to na tyle
Pozdrawiam
Serpent
Ps. jak sie przyjrzeć to w niektórych zoo terraria dla węży wielkich to wyglądają jak pokoje ;-)
-
Ja osobiście bym polecał (oczywiście jeśli to nie za duży koszt) wymienić parkiet na płytki podłogowe.
-
no i trzeba dobrze zabezpieczyc okno sasiedzi mieli by niezle widoki
-
koszt nie maly(zerwanie parkietu+klej+plytki+fuga+robocizna+ewentualna niwelacja podloza) tylko gdzie jest sens zrywania calego parkietu dobrego??Lepiej go przykryc folia naklejona do sciany,na folie dac korek albo jakies plyty,a na nie sypac trociny.Choc przeciez nie zaklada sie,ze w tym pokoju na parkiecie ma stac woda
-
Tapety mi nie szkoda, jak coś sięstanie to zerwe ją i pomaluje ściany.Podłogi nie opłaca mi się zrywać: za dużo roboty i parkiet jest w dobrym stanie.Mam jeszcze inny pomysłołożyć drugą folie i na to plekse a na plekce grubą warstwe trocin.W rasie przerwania foli(czasami się może zdażyć jak będą jakieś konary albo coś).Najbardziej chodzi mi o wodniste odchody, szkoda by było parkietu.Teraz jest problem jak to ogrzać w zimie:/Ma ktoś coś takiego żebym mógł zobaczyć jak to wygląda albo chociaż jakieś zdjęcia.
-
hmmmmm mógłbyś po prostu zerwać tapete i ściany też pooblepiać korkiem ale nie wiem jak by to wyszło ;] a co do parkietu to myśle że jak go dobrze zabezpieczysz na parkiet możesz dać np styropian a na styropian podłoże chyba by było oki
-
Uprawnienia umieszczania postów