-
-
Re: Nie je - ciąg dalszy - przymusowe karmienie :(
A próbowałeś zostawić na noc martwego oseska?
-
tak. probowałe takze zamkąc weza sam na sam z oseskiem w pojemniku, rozcinanie glowy oseska itp. - nic nie działa
-
kurcze... szkoda by było uszkodzić zbożówkę... a ile już nie jadłą i ile ma cm?
Mój machoń 45 cm nie jadł przez 3,5 miesiąca zanim zwrócił uwagę na myszkę. Jakie terrarium ma twoja zbożówka?
-
Witam.
Mozesz zostawic weza w jego terrarium !!! na noc z paroma osseskami porozrzucanymi w roznych czesciach terrarium.
-
Wąż juz nie je około 5 tygodni i ma koło 33 cm. Terra ma wymiary 40*30*40. Z oseskami juz probowłem i nic to nie dało
-
Bocieq karmienie przymusowe jest bardzo stresujące dla węza i dla hodowcy.... wymaga dość dużej wprawy bo wąz się chce za wszelką cene wymknąć no i można go łatwo uszkodzić ... :/ a nawet jak sie uda niebedziesz mieć pewności czy wąz po tym niezwymiotuje pokarmu (duzy stres) i bedzie jeszcze gorzej bo zwracanie pokarmu szybko wykańcza węza....
-
Aha jest jeszcze jedna możliwość ... jadłowstręt a wtedy albo śmierć albo przymusowe karmienie do końca życia ale to sie chyba zadko zdaża ale zdaża sie....
-
spróbuj wziaźć osseska do pensety i machać nim przed głową węza. Musisz tez miec odpowiednią temperaturę w terra, może on poprostu ma za zimno. Możliwe też, że ma różne pasozyty wewnętrzne lub zewnętrzne. Moje węże nie chciały w ogóle jeść osesków - poprostu nie pachniały im myszkami, rzucały się dopiero gdy były dobrze przesiaknięte zapachem dorosłych myszy i jak im machałam nimi przed nosem...
powodzenia
-
Raczej poczekaj jeszcze z przymusowym karmieniem. 5 tygodni bez jedzenia raczej nie powinno być jeszcze zagrożeniem dla zdrowia czy życia węża. Najlepiej postaraj się zważyć wężyka na dokładnej wadze (albo szalkowa albo kuchenna z dokładnością do 1-5 g). Karmienie przymusowe przeprowadza się teoretycznie dopiero gdy wąż straci powyżej 25 % masy ciała, ale to tylko teoria.
Uprawnienia umieszczania postów