Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Pokarm dla pończosznika C.d

Re: Pokarm dla pończosznika C.d

Każda przesada natomiast jest niepożądana - a taką jest wątróbka. Urozmaicenie to różne i różnie karmione ryby a nie podawanie tak monotonnego pokarmu jak wątroba. Wątróbka to zmniejszenie różnorodności a nie odwrotnie. Wiadomo też, że węże nie potrzebują urozmaicenie jeśli mają kompletny pokarm, a takim w tym przypadku są ryby.

olimpia1400
    Guest

ale mówimy o rybach.. nie filetach.. zazwyczaj ryba ma watrobe, wszystkie flaki, pletwy i luski... jezeli do tego podamy jeszcze ta dzdzownice i zabe (i filecika - mintaj, tolpyga, tego jest mnóstwo...) i jeszcze myszy - to duzy wybór
    Wydaje mi sie ze ponczochy maja niesamowicie urozmaicony pokarm jezeli by je porównac z ...... yyy.... cala reszta wezy, nawet zbozowki: myszy, myszy, myszy, moze chomik, moze szczurek....

Rozumiem, ze taki czy inny pokarm moze byc zródlem witamin, ale jak sie decydujecie na weza, to chyba jednoczesnie podejmujecie decyzje o zapewnieniu jak najlepszych warunków.. bo chyba nie o to chodzi, zeby dawac karasie i watróbke???

Nie czepiałbym się tak tej wątroby, gdyby nie fakt, że to jednak jest koncentrat żelaza i witamin, ktore łatwo przedawkować. Wszelkie półprodukty mają czegoś za mało lub za dużo a chyba nikomu nie uda się zbilansować z nich diety dla węża (dla tego filetow też nie uważam za pokarm dla gadów). Całe zwierzęta, w miarę zbliżone do diety naturalnej - to jest odpowiednie żarcie. Przy tym za jedyny sensowny "suplement" uważam dobre nakarmienie rybki przed konsumpcją - to zapewnia różnorodność i wszelkie składniki niezbędne w jedzeniu, łącznie z balastem w postaci łusek/piór/futra i zawartości przewodu pokarmowego karmówki.

Jakbyś był uprzejmy wrócić do mojego pierwszego posta w tym wątku i jeszcze raz przeczytał pierwszy wyraz (dla ułatwienia dodam, że brzmiał on "sporadycznie") to zaoszczędziłbyś sobie sporo pisania.

Przy opkazji: jak długie doświadczenie masz z pończosznikami?

P.

W zasadzie masz rację z tym, że:
    - dżdżownice są problematyczne (chyba, że z własnej hodowli)
    - żaby jeszcze bardziej (pasożyty, konieczność odrobaczania no i pod ochroną)
    - filety? jaką widzisz ich przewagę nad kawałkiem mięsa czy wątroby?
    - ryby? niektóre akwariowe owszem ale już styki, kiełbie itp nie bardzo (karpiowate)
    - myszy a raczej noworodki - probowałaś? Nie jestem pewien czy uwęża przyzwyczjonego do lekkostrawnej diety nie spowodują jakiś problemów np. zatkanie. Oczywiście to , że komuś tam się udało podać o niczym nie świadczy.

Sama widzisz, że to urozmaicenie jest problematyczne a skutki? Musisz poczekać chociaż 12 miesięcy żeby z czystym sumieniem powiedzieć: "prawidłowo żywię swojego pończosznika".

a propo wątroby: polecałem ją tylko w niewielkich ilościach jako alternatywę dla sztucznych witamin:
    - witaminy naturalne są lepiej przyswajalne,
    - nie można ich przedawkować.

P.

na urozmaicenie diety w zupełności wystarczy (nie ma po co kombinować)

-filety z mintaja, z morszczuka, bez problemu można nabyc je w sklepie rybnym
    -rybki akwariowe np. gupiki, mieszyki, molinezje, kardynalki, itp
    jeśli karmimy noworodkami nie za często to również można podawać jeśli wąż oczywiście zechce zjeść u mnie ponczoszniki ich nie przyjmowały za to bardzo ochoczo jadly je Nerodie i nie było żadnych problemów wiadomo co za dużo to niezdrowo lecz gdy zachowamy umiar to bez obawy można im podawać taki pokarm....

Pozdrawiam
    Serpent

ok.
    a jako pokarm podstawowy co proponujesz?
    Pytam bo chyba jesteś najbardziej doświadczonym hodowcą pończoszników na tym forum (chyba że pomyliłem nicki, ale chyba je nawet rozmnażaleś?)

P.

taki proponuje jaki Ci napisałem filety z mirszczuka i mintaja oraz ryby te co pisałem itp. bynajmniej moje tym nie gardziły, jednak ten o którym piszesz to mnie z nim mylisz ta osoba jest z siedlec i zajmuje się własnie głównie węzami z rodzaju Thamnophis

Pozdrawiam
    Serpent

Coguar
    Guest

serpent a moze znasz nicka tego kolesia

Co prawda pytanie nie do mnie ale obserwuj licytacje na allegro.

P.

Uprawnienia umieszczania postów