Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: temperatura u zbożówek??

temperatura u zbożówek??

Czy temperatura w dzień w okolicach 22 stopni a w nocy w okolicach 18 stopni wystarczy dla parki młodych zbożówek??

Re: temperatura u zbożówek??

IMHO nie. Poza tym temperatura w terra nie powinna wahac sie tylko dzien/noc, ale powinienes zapewnic czesc ogrzewana (do 30 C) i nieogrzewana. by waz mogl sam sobie wybrac odp. dla niego tempreature.

Fidel
    Guest

ja teraz ogrzewam swpje terra malutkie zarowkami 2x 40 w i temp jest 25 c chyba wystarcza

ja ogrzewam terra żarówką 40W i coś kiepsko to widze. chyba że zamontuje jedną mocniejszą albo zamontuje jeszcze jedną 40W tyle że w tedy będe miał 6taką samą temperature w całym terra.

i czy taka np 60W byłaby ok. no bio jakby nie patrzeć ta 40 zadużo ciepła mi nie daje w terra o wymiarach 100x40x50. 50 wysokości a żaróka znajduje się na samej górze w glinianej oprawce.

Marcin Ratajczak
    Guest

pomyśl nad kupnem kabla grzewczego lub jakiś mocniejszych żarówek bo temperatura wg mnie troche za niska.

Moje zbożówki nieraz się wygrzewają pod żarówką gdzie mają koło 30st i tak potrafią godzinami. fakt faktem nie raz siedzą w zimnej części terra gdzie w dzień jest koło 23-24st

corno
    Guest

Ja bym zwiekszyl moc zarowki jezeli masz za niska temperature. Na kabel bym sie nie decydowal.

Czy za niska temperatura może mieć wpływ na brak apetytu wężyka, co może mieć na to wpływ jeśli nie wprowadziłem żadnych zmiam w terra a młoda zbożówka już prawie trzeci tydzień nie chce zjeść oseska?

Fidel
    Guest

Dzisiaj zamontowałem kabel grzewczy na całej powiezchni terra ogrzewam dalej 2x 40w ale wąż siedzi ciągle na termometrze zamiast na korzeniach i konarach o co chodzi czy temp jest za wysoka wynosi ona 27 c powiedzcie co mam zrobić

Marcin Ratajczak
    Guest

kabel mogłeś zamontować w jednej części terra i tak samo żarówką grzeać by wąż miał strefe cieplejszą i zimniejszą!

Uprawnienia umieszczania postów