-
wężyk a wielkość terra
witam
czy małego wężyka np zbożowego można trzymać już w docelowym terra np. 70/40/40 czy najpierw wskazane jest coś małego?
-
Re: wężyk a wielkość terra
Można to raczej nie przeszkadza a nawet bym powiedział że lepiej.
-
małe węże źle czują się w dużych terrariach, wskazane jest żeby początkowo trzymać je w czymś odpowiednim do rozmiarów, bo w dużym mogą być bardziej zestresowane, strachliwe i mogą nie chcieć jeść, powiedz jakiej wielkości jest to pomyślimy
-
-
jeszcze nie jest ale gdy kupię to pewnie młodego
-
raczej w mniejszy....poniewaz wezyk sie bardziej oswaja majac mniejsze terra........
i w wiekszym sie poprostu zle czuje....taki zagubiony i jak sie gdzies zaszyje to koniec.... szybko sie go nie znajdzie.......jesli bedzie maly 30-40 cm to na poczatek moze byc terra dla pajczka (30x30x30)......potem jak podrosnie do docelowego go przelozysz
-
z tego co mi wiadomo (a za wiele o wężach nie wiem) to wpuszczony do zbyt dużego terrarium może zdziczeć, ześwirować a nawet zdechnąc.
-
MareQ "....nawet zdechnąc" a jak na wolności się rodzą/lęgą to co zaraz zdychają ?? :] pomyśl troszku :]
-
większosc młodych zdycha!! (pomyśl troszku)
-
Ale wolnoś a terrarium to coś całkiem innego, z ptasznikami też tak jest że w zbyt dużych terrariach ich trzymać nie wolno:> A to że wężyki młode lepiej w mniejszych trzymać to wynik wieloletnich doświadczeń doświadczonych hodowców (nie chodzi mi o mnie, jakby ktoś chciał się doczepić:])
Uprawnienia umieszczania postów