Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dusiciele bez podłoża

Dusiciele bez podłoża

Witam.
    W książce "Encyklopedia terrarystyki" Eugene Bruins doradzaja, zeby dusiciele trzymac bez podloza.
    Chciałem zapytać obytych w tej sprawie co o tym sądzą.
    Zaraz też pisze, że stawiam bardziej na lepsze samopoczucie zwierząt niż na wystrój terra.
    Z góry dziękuje za odpowiedź(i).

Re: Dusiciele bez podłoża

Może chodziło o te stricte nadrzewne?

Wiem ze boa mozna trzymac na gazetach nie wiem czy jest to az tak dobre ale oni ida bardziej na rozmnazanie.

mozna trzymać na gazetach

Może dla przybliżenia tematu zacytuję:
    "Dno terrarium utrzymujemy bez podłoża albo pokryte korą, lub substratem liściowym. Nie stosujemy żwiru używanego w akwarystyce ani trocin, które mogą powodować infekcje pyska."

Ja po mojej wczorajszej przygodzie z pleśnią wyczyściłem terra, poprawiłem wentylacje a na kilka dni wyściełałem dno terrarium ręcznikami papierowymi.
    Za jakiś czas napisze jak zdało egzamin.

wiesz nie przejmuj sie specjalnie tym co piszą w encyklopedi terrarystyki :] dla boa dobre jest włókno kokosowe , kosktki kokosowe jak i gazeta , a zwirek i trociny wydaje mi sie stosuje sie raczej u rybek i gryzoni

Gazety czy papierowe ręczniki są bardzo dobrym oraz tanim rozwiązaniem w przypadku dużej hodowli... Jest to sprawdzony i czysto higieniczny sposób. Wężowi to nie przeszkadza... a własnie o wiele łatwiej jest utrzymać czystość trzymając na gazetach niz na sciolce gdzie trzeba wybierac odchody, które czasami mogą się zakopac glęboko w ściółce, albo nie zauwazymy resztek i nie zostaną one usunięte. Jedyny minus tego, ze terrarium NAM wydaję sie mniej ciekawet i brzydsze od środka... Ale najwazniejsze przeciez to zdrowie naszych pupili! Takich rozwiązan stosuję się równierz bardzo często w przypadku kwarantann.

Kadar
    Guest

Ja stosuje żwir już 1,5 roku i nic się nie dzieje. Żwir stosował też hodowca od którego kupiłem węża - a miał dużą hodowlę i też nic się nie działo. Natomiast co do gazet to wąchał ktoś kiedyś gazetę? Strasznie wali farbą co w przypadku węża, który ma lepszy węch chyba nie jest bez znaczenia.

na gazetach to bym akurat nie trzymał ze względu na to, iż w tuszu drukarskim rozwija się wiele groźnych dla gadów grzybów.

trzymanie na ręcznikach papierowych, najlepiej bezbarwnych to dobre rozwiązanie, o ile w terrarium znajdą się inne elementy słóużące do utrzymania wilgotności...

oprócz tego węże lubiące się zakopywać muszą w przypadku braku podłoża mieć wstawioną miseczkę z wilgotnym trofem, w którym będą się mogły zakopywać (musi być taki, by waż bez problemu mógł się w nim poruszac i zakopać bez większych problemów - tak więc dośc długi).

Uprawnienia umieszczania postów