-
Dusiciele bez podłoża
Witam.
W książce "Encyklopedia terrarystyki" Eugene Bruins doradzaja, zeby dusiciele trzymac bez podloza.
Chciałem zapytać obytych w tej sprawie co o tym sądzą.
Zaraz też pisze, że stawiam bardziej na lepsze samopoczucie zwierząt niż na wystrój terra.
Z góry dziękuje za odpowiedź(i).
-
Re: Dusiciele bez podłoża
Może chodziło o te stricte nadrzewne?
-
Wiem ze boa mozna trzymac na gazetach nie wiem czy jest to az tak dobre ale oni ida bardziej na rozmnazanie.
-
mozna trzymać na gazetach
-
Może dla przybliżenia tematu zacytuję:
"Dno terrarium utrzymujemy bez podłoża albo pokryte korą, lub substratem liściowym. Nie stosujemy żwiru używanego w akwarystyce ani trocin, które mogą powodować infekcje pyska."
-
Ja po mojej wczorajszej przygodzie z pleśnią wyczyściłem terra, poprawiłem wentylacje a na kilka dni wyściełałem dno terrarium ręcznikami papierowymi.
Za jakiś czas napisze jak zdało egzamin.
-
wiesz nie przejmuj sie specjalnie tym co piszą w encyklopedi terrarystyki :] dla boa dobre jest włókno kokosowe , kosktki kokosowe jak i gazeta , a zwirek i trociny wydaje mi sie stosuje sie raczej u rybek i gryzoni
-
Gazety czy papierowe ręczniki są bardzo dobrym oraz tanim rozwiązaniem w przypadku dużej hodowli... Jest to sprawdzony i czysto higieniczny sposób. Wężowi to nie przeszkadza... a własnie o wiele łatwiej jest utrzymać czystość trzymając na gazetach niz na sciolce gdzie trzeba wybierac odchody, które czasami mogą się zakopac glęboko w ściółce, albo nie zauwazymy resztek i nie zostaną one usunięte. Jedyny minus tego, ze terrarium NAM wydaję sie mniej ciekawet i brzydsze od środka... Ale najwazniejsze przeciez to zdrowie naszych pupili! Takich rozwiązan stosuję się równierz bardzo często w przypadku kwarantann.
-
Ja stosuje żwir już 1,5 roku i nic się nie dzieje. Żwir stosował też hodowca od którego kupiłem węża - a miał dużą hodowlę i też nic się nie działo. Natomiast co do gazet to wąchał ktoś kiedyś gazetę? Strasznie wali farbą co w przypadku węża, który ma lepszy węch chyba nie jest bez znaczenia.
-
na gazetach to bym akurat nie trzymał ze względu na to, iż w tuszu drukarskim rozwija się wiele groźnych dla gadów grzybów.
trzymanie na ręcznikach papierowych, najlepiej bezbarwnych to dobre rozwiązanie, o ile w terrarium znajdą się inne elementy słóużące do utrzymania wilgotności...
oprócz tego węże lubiące się zakopywać muszą w przypadku braku podłoża mieć wstawioną miseczkę z wilgotnym trofem, w którym będą się mogły zakopywać (musi być taki, by waż bez problemu mógł się w nim poruszac i zakopać bez większych problemów - tak więc dośc długi).
Uprawnienia umieszczania postów