-
Re: jedzenie
Grochu masz zle podejscie (karma psów i kotów dziala na szczury i myszy jak sterydy a to wplywa ujemnie na organizm)
-
ja napisałem, że wzbogacam dietę od czasu do czasu suchą karmą dla kotów- nie powiedziałęm, że karmię non stop- raz na tydzień lub raz na dwa dodaję po prostu do mieszanki karmowej dla gryzoni- masz racje- nie można traktować tego jako główne menu i tak jak powiedział to Grochu- też bym tego "zryciem" nie nazwał...
-
moe ja mam zbyt przemyslowe nastawienie do hodowli, ale chyba w hodowlach karmowych własnie o wydajność i szybkość chodzi:P a myszom to raczej eni sprawia różnicy, mozę i skraca życie, ale one i tak na karme idą, więc...
-
eh no rob jak uwazasz twoja hodowla, ale kosci sa budowane na podstawie witamin i mineralow a gady wlasnie najwiekszy pozytek czerpia z kosci.
-
Fryzjer napisał(a):
> eh no rob jak uwazasz twoja hodowla, ale kosci sa budowane na
> podstawie witamin i mineralow a gady wlasnie najwiekszy pozytek
> czerpia z kosci.
I naprawdę uważasz, że karmy dla psów i kotów nie mają żadnych witamin, minerałów, wapnia, gdzie Ty kurde mieszkasz, że taką karmę widziałeś? ) Wiesz, jesteś śmieszny, karma bytowa dla psów zawiera tyle białka, ile potrzebuje dorosła mysz. W samych ziarnach NIE MA tyle białka, żeby mysz po porodzie nie musiała się "dożywiać" własnymi młodymi.
Sworthy, jeśli zamierzasz skarmić te 50kg, to polecam dorzucać od czasu do czasu trochę kociej karmy (lub szczenięcej, mają więcej białka, więc nie może być podawana bez "wypełniaczy", Ty wypełniacza masz mnóstwo ), bo noworodki będą leciały. Wiem, jak jest, bo średnia 5 młodych/miot na ziarnach zwiększyła mi się do 7/miot na granulacie dla królików (plus dodatkowo trochę psiej karmy, czasem kociej z suchym pieczywem, rzadziej jakieś ziarna). I teraz nie mam już problemu ze znikającymi miotami (notorycznego przy karmieniu ziarnem).
Polecam: http://www.snakes.pl/ - informacje/gryzonie - tam jest artykuł, który dokładnie opisuje hodowlę karmową.
pozdrawiam, Karla
-
Karma dla psów ma w zasadzie identyczny skład jak karmy laboratoryjne dla gryzioni. Nie działa jak sterydy, nie wpływa ujemnie na organizm i pokrywa podstawowe potrzeby. W odróżnieniu od zboża i "pyr", które stanowią dietę głodową.....
-
ja mam swoje zdanie na temat karmienia gryzoni wy swoje, robcie jak chcecie
-
jak hodowałem myszy, szczury to hotelu u mnie niemiały podstawowa karma sucha ziarnista, chleb, woda, od czasu do czasu jakieś warzywa i to wszystko nie było códowania, wszystkie sie mnozyły bardzo dobrze, gryzonie były okazami zdrowia sklep zoologiczny je skupował zadbane itd. węże też nie ''narzekały'' prawie 2 lata były na wyhodowanych przezemnie gryzoniach i również były okazami zdrowia, i z tego powodu uważam iż bzdurą jest twierdzenie że gryzoniom trzeba stwozyć hotelowe warunki bo jak nie to bedą sie zjadały wzajemnie i węże będą mniej odrzywione....
Pozdrawiam
Serpent
-
Dobrze, że masz. Szkoda, że wynika wyłącznie z kaprysu. To przecież są kwestie wielokrotnie przetestowane i doskonale opisane, zarówno na poziomie labolatoryjnym jak i w hodowlach karmowych. Akurat na ten temat materiałów nie brak a rzecz jest łatwo zmierzalna. Tu nie ma co się przekonywać do swoich racji bo to po prostu udowodniono.
-
1. To nie są hotelowe warunki, nie kawior im trzeba podawać i nie szampana
2. Może jakby miały jedzenie dostosowane do potrzb mnożyłyby się jeszcze lepiej, to znaczy nie może a na pewno
3. Rozumiem, że były to okazy zdrowia w porównaniu z innymi w sklepie - jak na razie w sklepach są głównie skarlałe i rachityczne gryzonie, pewnie inni też tak karmią
4. Nawet podawanie wyłącznie psiego granulatu jest banalnie tanie w porównaniu z zakupem karmówki, nie wiem, czemu się o to tak burzyć. Nie wiem też czemu uważacie, że gryzonie powinny być traktowane jak miejsce do wrzucania odpadków - ich potrzeby są dobrze poznane, wielokrotnie opisane i raczej nie powinny budzić zdziwienia.
Uprawnienia umieszczania postów