-
jedzenie
Co myslicie o karmieniu zwierzat karmowych (myszek, szczurow itp) zwyklym ziarnem np: pszenzytem a nie kupnymi mieszankami dla gryzoni? Pytam bo taniej jest kupic kilka kilo zyta niz kupowac co tydzien droga mieszanke w zoologu. No i jak karmienie takim pozywieniem gryzoni wplywa na spozywajace je weze?
-
Re: jedzenie
Na gady moze nie ale za to na gryzonie beda miały braki róznych składników odżywczych i będzie siał się kanibalizm :] a w mieszankach jest wszystko co im do szczęscia potrzebne :]
-
powiem Ci tyle, że ja kupuję mieszanki- na wagę(wiele różnych ziaren i suszonych owoców), co kosztuje mnie 3,50zł za kilogram !!!- to nie wiele, skoro paczki 350g kosztują nieraz ok. 4zł- wiadomo są i tańsze... diete ich uzupełniam też mokrym pokarmem- wiadomo- owoce i warzywa, raz w tygodniu daję do picia mleko i suchą karmę dla kota(lub psa-najlepiej junior, bo dużo białka- ja daję kocie bo mam kota...)- co 2-3 dni i powiem szczerze- nie wychodzi mnie to drogo. ale wybór oczywiście należy do Ceibie- w sumie w takim ziarnie pszenicznym jest za mało tego wszystkiego czego potrzebują zarówno gryzonie jak i węże- tak czy inaczej trzeba wzbogacać dietę zwierząt karmowych w różne białka i witaminy- co do witamin to są dostępne w paczkach- firma niemiecka "Gemuse"- o różnych smakach- kosztują 5,50zł za 75g- są to dropsy- mi taka paczka starcza na ok 4 miesiące- wiesz to tylko mój pomysł na dietę i nie zmuszam, anie nie namawiam do stosowania tego co ja- po prostu lubię gdy wszystkie moje zwierzęta są w dobrej kondycji fizycznej, jak i zdrowotnej- im zdrowsza karmówka, tym zdrowszy i lepiej rozwijający się wąż....
-
ja proponuje karmić myszy i szczury karma dla psów i kotów.. na dobre wyjdzie to za równo tobie, jak i zwierzakom (-;
-
1 kg wszystkich rodzaji zboz kosztuje 1 zł na targu
1kg kukurydze 1 czł
1kg slonecznika 3 zł
ja te skaldniki mieszam i daj mysza i im to zupełnie wystarczy.
Mozna dodawac jeszcze platki owsiane i kukurydzine oraz chleb
Taka mieszanka jest dla myszy pełowartosciowa, dobrze sie rozwijaja na tym i tanie jest
A co do kulek tak samo mozna dac myszy i szczury je uwielbiaja ale to jzu jako dadatek.
(aha dlabszczura dana mieszanka nie wystarczy musza dostawac wszelkie inne jedzenie nap ziemniki owoce wazywa miesa co tylko podpadnie.
-
aha jestem Boidae bo nie umiem wylogowac kolezanki Maji
-
No ogolnie zecz biorac. Kupilem dzisiaj 50 kg pszenzyta (co starczy na dlugo podejzewam hyhy) od rolnika i tym zamiezam karmic moje myszki. Od czasu do czasu zamiezam im zucac jablka marchew i inne wazywa zalezy co popadnie, a takze kawalki miesa czasami, oraz raz na jakis czas mlekiem poic. Zobacze jakie beda tego wyniki i obwieszcze wam na forum. Ale uwazam ze gryzonie potrafia sie dostosowac do bardzo srogich warunkow i sie swietnie w nich rozwijac wiec efekt powinien byc dobry a cena za to wszystko groszowa. Dodam ze worek 50kg pszenzyta kosztowal mnie 20 zl
Prosze o dalsze wypowiedzi moze ktos ma inne pomysly albo juz tego probowal.
-
kto karmi karma dla psow i kotow jest zryty (karma dla psów daje szybki i wiekszy przyrost na masie i wielkosci - co jak wiadomo zawsze wplywa minusowo na organizm i kosci szczura) a jak wiadomo wlasnie weze najwiecej pozytku czerpia z kosci. Wiec ja jestem za pszenica zbozami kukurydza i nawet zwyklymi pyrami.
-
w miesance zbowoerj musisz miec przenice najwazniejszy skladnik
2 owies
3Jeczmień
to sa skladniiki bez ktorych sie nie obejdzie.
a przen zyto w ksiazkach o gryzoniach akurat nie pisze ale tez dawalem
-
fryzjer - nie wiem, czy to jest takei "zryte".
oczywiście nie młode, ale np. dorosłę samice dobrze jest karmić karmą dla psów/kotów, gdyż - wprost - podnosi to wydajnośc o jakieś 40%...
Uprawnienia umieszczania postów