-
Re: Co wybrać?
a moglbys napisac jakie to problemy i dlaczego akurat pojawiaja sie po roku,skoro do roku wszystko bylo oki?????????
mam ponczoszniki i zastanawiam sie nad tym bardzo mocno........
zaden jednak nie ma ponad kilka miesiecy........
napisz prosze
-
Ja swoj mam od lutego 2004. Ostatnie wylinka miala dlugosc równo 71 cm (weza nie mierzylam, ma wedlug mnie jakies 50 cm. Mieszkanko ma nieogrzewane (temperatura pokojowa, ostatnio pare dni bylo powaznie zimno ale zaczeli grzac wreszcie), swiatla tyle co sloneczne plus wieczorem lampka... Zabami nie karmie juz wcale, teraz tylko mam do dyspozycji rozne ryby mrozone + filety, moze jeszcze wykope jakiegos dzdzownica... Dostaje kielbie, karasie, liny (i slyszalam, ze gdzies sie pojawily uklejki w sklepie wiec moze mi sie uda kupic) stynki nie ma i nikt mi tego sprowadzic nie chce. Teraz wybiore sie niedlugo do sklepu po cos zywego... Martwe ryby podaje z reki, bo na talerzu nie chce jesc a jak dostanie rybe to zawsze ja dokladnie oklei wlóknem kokosowym i boje sie zeby sie nie zatkala... Zywe wpuszczam do basenika...
[img]http://olimpia14000.w.interia.pl/0156.JPG[img]
[img]http://olimpia14000.w.interia.pl/0157.JPG[img]
-
> kielbie, karasie, liny , stynki
wszystko co najgorsze, tiaminaza w czystej postaci.
:-)
P.
-
np. po takim mniej więcej czasie ujawniają się błędy żywieniowe
wszechobecna tiaminaza zbiera żniwo i nie pomoże posypanie rybki witaminą.
Powinno sie je podawać osobno ale nie bardzo jest jak takiemu maleństwu coś do pyska wcisnąć.
u mnie to skończyło się niewesoło, bo coprawda po zastrzyku z wit.B wąż wrócił do "pionu" ale potem okazało sie, że niefochowo dany zastrzyk był zrobiony w hemipenisa lub jego zbyt bliskie otoczenie. Potwm obrzęk, stan zapalny, wypadnięcie, amputacja, .... w końcu chyba właściwy weterynarz ale co stracil to stracił. Teraz smarujemy kikucik różnymi maściami a w czoraj po miesiącu postu zjadł pierwszy posiłek.
Dalej nie mam pomysłu jak uniknąć problemów w brakim witaminy B1. On je tylko ryby.
P.
-
1. dziwnie duża rozbieżność pomiędzy długością wylinki i węża.
2. stynki niedługo sie pojawią - musi być chłodniej żeby sie utrzymały w sklepie.
3. zamontuj mu żaróweczkę, temp. pokojowa to mało.
4. Gdzie go kupowalaś?
P.
-
podawanie w rybie lub filecie zapobiega wlasnie takim stanom.....ale to trzeba podawac regularnie,a nie jak juz sie cos zaobserwuje u węża...
osobiscie podaje vit.B co drugi posiłek.....ale ociupinke czesci tabletki,sama tabletka jest juz malutka.......wąż nie wyczuwa nawet jej obecnosci w filecie lub rybie......
myśle,ze jak sie podaje od małego to nie ma problemow żywieniowych.....ani powikłań
ale zobaczymy po jakims czasie.....jak narazie jest dobrze i oby tak pozostało.....
-
:-)
a tak poważnie:
- co to jest tiaminaza? enzym rozkładający witaminę B1 (białko),
- gdzie to się odbywa? w przewodzie pokarmowym,
- co się dzieje z wit. B1 podaną razem z rybą zawierającą tiaminazę - odpowiedz sobie sama.
P.
P.S. pozostałymi witaminami z grupy B nie musisz go szpikować.
-
A jaki rozmiar terra potrzebuje samiec nerodii?????
Za odp wielkie THX:*
-
Myśle że docelowy ideał to jakieś 80 x 40 x 50 (wysokość).
W tej chwili nie można chyba przewidzieć jak duży urośnie.
P.
Uprawnienia umieszczania postów