-
terra dla tęczówki
Czy w terrarium dla boaska tęczowego w nocy może nie być oświetlenia (tylko kabel)? I jeszcze jaką ma mieć warstwę podłoża? Bo przy ściance przedniej pas siatki biegnie bardzo nisko - ze 2cm nad dnem. A nie mogę go zasypać bo wtedy wentylacja będzie beznadziejna.. może tam nasypię mało, oddzielę kamieniami a w głębi dużo?? sama już nie wiem.. I jeszcze jedno: w jakiej minimalnej odległości od żarówki powinny być gałęzie, żeby wąż się nie poparzył? I czy jedna żarówka wystarczy (terra jest na razie nieduże)?
z góry dzięki!
-
Re: terra dla tęczówki
Zarówka w nocy (czerwona) nie jest konieczna aczkolwiek w przypadku tęczowego lepsza od kabla bo one się zakopują i mogą przegrzac. Ja mam kabel (25W)u mojej tęczówki jest on przyklejony do szyby o wymiarach 30*40cm a na tą szybe mam położone piaskowce tak że wąż nie ma możliwości bespośrednio dotknąć tej szyby bo nagrzewa się ona do ok 45 stopni tylko ciepło przechodzi między kamieniami.A spryskując to miejsce woda pod wpływem ciepła paruje szybciej i fajnie się zwiększa wilgotność w terra. Podłoża by się przydało troszkę więcej dla komfortu -mają się gdzie zakopać no i taka większa warstwa dłużej trzyma wilgoć twój pomysł z kamieniami jest bardzo dobry.Ja mam żarówkę (promiennik) w odległości ok40cm zabezpieczony doniczką.Jedna żarówka wystarczy do niedużego terra ino dobierz odpowiednią moc i umieść ją w jewdnym z rogów terrarium nie na środku.
-
wielkie dzięki za odpowiedź. A więc żarówka nie może być na środku? kurczę... jest już tak zamontowana. musiałabym wiercić czy coś, a oczywiście nie umiem.. No ale jak trza to trza coś wykombinuję.
pozdro
-
Żarówka dla tego powinna być z boku aby łatwiej było utrzymać zróżnicowaną temperaturę w terrarium(pod żarówą powinnaś wtedy mieć max.temp. dla tego gatunku a w przeciwległym rogu min.temp.), a umieszczając ją na środku będzie to trudne.Ale oprawkę umieszczoną na środku możesz wykorzystać do nocnej żarówki(czerwonej lub np. promiennika ceramicznego) w nocy temp może być wszędzie taka sama.
-
żarówka jest w 1/3 długości terra... chyba będzie dobrze jak w drugim końcu nie położę kabla
-
Jeśli masz temperaturę OK (dobierz odpowiednią moc żarówki ,albo daj żarówkę większej mocy podłączoną do ściemniacza którym bardzo fajnie i dokładnie rególuje się temperaturę) to kabel jest zbędny. Część terrarium musi być wolna od źródeł ciepła aby wąż mógł sobie wybrać optymalne miejsce.
Uprawnienia umieszczania postów