Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Karmienie zbozowych

Karmienie zbozowych

Witam, jestem tu nowa, moje dziecko dostało węża zborzowego na urodziny, ale opieka nad gadem spadła na mnie. Nie ma mowy o oddaniu węża, tylko jest problem z karmieniem. Nie jestem w stanie podawać mu żywych maluśkich mysich dzieciątek? Co mam więc zrobić? Czy moge go karmić pincetą np. piersią z kurczaka? Proszę o radę.

Re: Karmienie zbozowych

watpie by chcial to jesc,ale sprobowac mozna i poszukaj mrozonych oseskow w zoologicznym albo tu na forum w dziale sprzedazy...........
    przełamac sie musisz....
    dlatego ja mam ponczoszniki i nie podaje myszek....ale na przyszlosc bede chciala tez inne weze wiec wiem,ze czeka mnie to samo...............eh
    powodzenia!

No na początku może i wystarczy ale potem :] bez myszek się raczej nieobejdzie :]

ironkapela
    Guest

Ja mam mala zbozowke i gdy wsadzilem kawalek piersi z kurczaka to waz ani troche sie nia nie zainteresowal. Polecam mrozone oseski.

niestety kawałki mięsa nie są pełnowartościowym pokarmem, podawanie go przez dłuższy czas może spowodować zejście zwierzaka

Karmienie węża to najmniej przyjemna moim zdaniem czynność, i sam na początku miałem duże opory.
    AsicaM musisz jednak sobie zdać sprawę z tego, że to nie my ustalaliśmy łańcuch pokarmowy, sami często zresztą zjadamy chociażby zupę gotowaną na czyjejś nodze...
    Dużo bardziej wolałbym podawać swoim Boaskom kanapki z serem i sałatą, ale to niemożliwe.
    Musisz się przełamać i podawać im właściwy pokarm inaczej wąz zdechnie
    Pozdrawiam

Tak jak mówią przedmówcy nie wyczymał by dugo na mięsku poczebuje myszek i gryzoni można zakupić mrożone albo dawać żywe tylko się odwrucić jak ją mu dasz żeby nie widzieć ale z czasem się przyzwyczajisz jeśli co tydzień będziesz mu dawać ja daje mojemu co 3 dni i jakoś się przyzwyczaiłem bo jak brałem węża to byłem na to przygotowany że będzie jeść myszy , ale nie martw się napewno ci przejdzie strach a jeśli nie to bież jakiegoś twardego somsiada albo kogośz rodziny to będzie przychodził i karmił go co tydzień cze

POZDRAWIAM

Hyh odwróci się a mysza pocharata węza :]

musisz sie przełamać. ewentualnie możesz poszukać mrożonek. podgrzewasz to w ciepłej wodzie i podajesz wężykowi.
    mięso się nie nadaje na dłuższa metę - brak kości i treści pokrmowej.
    karmienie mięsem może skończyć się krzywicą, niedoborami wit. a, d3, problemami z łuskami...

Moim skromnym zdaniem mniej nieprzyjemne jest podanie zywego gryzonia niz wsadzanie martwego do wody i go podgrzewac w garnku, ale to jest moie zdanie.

Uprawnienia umieszczania postów