-
Kąpiel zbozówki?!
czy moge kąpac zbozówke np. do wanny ją wpuscic lub jakiejs duze j miski ???
-
Re: Kąpiel zbozówki?!
A po co kapac ?? powinna miec w terrarium basen w którym bez poroblemu by sie zmiesciła !!:P
-
Wykąpać można ale po co? To tylko dodatkowy niepotrzebny stres dla węża. Oczywiście można a wręcz należy zafundować kąpiel jeśli gadzinka ma się np. wypróżnić przed zimowaniem czy też miała problemy ze zrzuceniem wylinki. Wtedy ciepła kąpiel może być pomocna (pamiętaj że ciepła dla węża to nie znaczy ciepła dla ciebie - głowy nie dam ale myślę że odpowiednią temperaturą wody będzie najwyżej jakieś 25-30 stopni)
-
niektorzy kąpią wlasnie po to zeby sie wyproznil ....i to wcale nie przed snem czy wylinka......ale nie znam sie na tym dokladnie.........moze ktos to praktykuje
-
Ja kąpię by się wąż wypróżnił.
Po karmieniu 2 dni wkładam go do wanny i on się wypróżnia następnie robię to po 5 dni od karmienia i wypróżnia się po raz drugi. Przynajmniej nie mam sprzątania w terrarium. Moje węże się już tak nauczyły, że czekają przy szybie jak chcą wyjść się wypróżnić :-D
A co do stresu oczywiście na początku był u węży strasznie widoczny myślały chyba że je utopie w tej wannie. (choć miałem napuszczone bardzo mało wody) teraz to wygląda tak, że ledwo wkładam do wanny on robi kupkę i już wskakuje mi na ręce by wyjść :-)
-
Tylko jak wsadzisz do wanny to uważaj na otwory odpływowe, bo ułamek sekundy nieuwagi i będzie po wężu. Pływanie jest dobrym ćwiczeniem dla węży w "zbyt dobrej kondycji" (oczywiście mam na myśli dorosłe, młodych się nie da utuczyć). Niektóre węże lubią od czasu do czasu popływać, a w terrarium nie zawsze mają możliwość.
pozdrawiam, Karla
Uprawnienia umieszczania postów