-
Thamnophis sirtalis parietalis - Pończosznik
hoduje ktos tego weza? mam pytanie bardzo wazne - jak duze one rosna? chcialbym aby nie rosle za duze... w jakim terra je trzymacie? latwe sa w hodowli i utrzymaniu? to bylby moj pierwszy waz... pozdrawiam i prosze o odpowiedzi - bede wdzieczny
latwo u nich mozna rozroznic plec? i czy starczy mu terra 50x30x35 ??
-
Re: Thamnophis sirtalis parietalis - Pończosznik
duże - hmm słyszałem że max do metra ale zwykle 60-80 cm
terra nie musi byc więc wielkie ale jest jeden warunek konieczny - basen.
one lubią sobie wszamać świeżą rybkę - więc koniecznie basenik
poza tym moczą sie w nim jak wszystkie przed wylinką i siedzą tak po prostu (bo lubią ?? )
-
ja mam t.sirtalisa parietalisa.....i uwazam ze raczej wody to unika.....rzadko wlazi do basenu,ale jest konieczny...nie mozna sie bez basenu obyc.....
to bardzo prosty w utrzymaniu waz....rosnie do metra....jest bardzo ładnie ubarwiony....je filety,ryby,zaby,kijanki,dzdzownice......akurat moja samiczka nie je ryb,za to uwielbia filety,wiec z karmieniem nie ma zadnych problemow.....
terrarium dla maluszka moze byc poczatkowo nie duze.....jakies 40x30x30....
jak dorosnie to mu musisz zafundowac wieksze....ale na poczatek wystarczy........temperatura pokojowa 22-28 C......wilgotnosc okolo 60%.....
kazdy sobie poradzi z tym slicznym wezem....polecam......ale nie wolno podawac ryb karpiowatych do jedzenia cos tam zawieraja i wtedy wezyk moze zachorowac
-
polecam goraco tego wezyka! max rosnie do 120cm, ale wszystko zalezy od podgatunku. jesli masz dostep do wiekszej ich liczby niz t. sirtalis sirtalis to robi sie naprawde ciekawie. ja mojego trzymam w terra 100/40/50- jest za duze ale kupuje jeszcze jedna ponczoche. musisz miec basenik, ale moj waz np., tak jak waz Maki unika wody za to wlazi na rosliny:P, jakby co pisz na mail
-
Lucky no wlasnie chcialbym miec odmiane parietalis bo sa mniejsze... i jak dla mnie duzo ladniejsze przez te czerwone plamki..... a masz gg ?? jak nie to maila podaj ale wolalbym gg... moje gg to 5423656.....
planuje jego zakup za miesiac, moze poltora bo w mieszkaniu big remont....
-
-
wazne pytanie - ile ten podgatunek parietalis osiaga centymetrow?????
-
Wtam
Gdzie mozna kupic ten gatunek ??
pozdr
-
w Biofilu sa ostatnie 4 szt......a ile dokladnie osiagaja to nie wiem,bo mam narazie 26cm samiczke.....mysle ze do 80 cm samiczki samczyki jeszcze mniej......ale glowy uciac nie dam....ihihihihih
ja mam z Biofila i naprawde polecam...jestem zadowolona z przesylki kurierem i z weza!.......
wiem ze sirtalis sirtalis to do okolo 110 samiczka,bo wiem ze tyle ma matka mojego weza (samczyka) a ojciec jakies 80 cm....ale to inny gatunek....parietalis powinien byc naprawde mniejszy....bo mam i to i to i obserwuje roznice
pozdrawiam!!!
-
Allegro, gość z Siedlec. To jeden z popularniejszych podgatunków w sprzedaży.
P.
Uprawnienia umieszczania postów