-
na początek: zbożówka czy teczówka?
Witam,
Sorry jeżeli temat już był, ale nie znalazłam. No więc jak w temacie. Jakiego węża polecilibyście mi jako pierwszego? Zależy mi żeby był spokojny Boa tęczowe jak na razie wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, ale może zbożówka to lepszy gatunek na początek? Napiszcie bardzo proszę plusy i minusy tych gadzinek.
z góry dzięki!
Bazia
-
Re: na początek: zbożówka czy teczówka?
A moze boa dusiciel?? ładnieszy od zobóżówki i ładniejszy od Epicrates cenchria maura, a radości co nie miara))
Wszystko zależy od tego ile masz $$ i miejsca, napewno taniej wyjdzie zbożóweczka ( mniejsze terra, mniej je, i mniej kosztuje ) ale dusiciele mają ten niepowtarzaaallllnyyy urok.... ehh..
Pozdro
-
Constrictory z pewnością są urocze ehheheh. Nie będę ukrywać, że teczoweczki bardziej mi się podobają, ale wole nie kierować sie wygladem zwłąszcza że to moj pierwszy waz.. miejsca i $ to raczej mam na zbożówke, ale czy ona nie jest trudniejsza w hodowli?
-
Ja mialem tylko zbożówki a teraz mam constrictory bo są ladniejsiejsze i ciekwasze (ta moc....).
Ze zbożówkami nie ma żadnych problemów u mnie jadły jak głupie, i rosły bardzo szybko. A teczówek nie mialem, ale pewnie też zarłoki i sa większe, a wiec więcej zarełka będa potrzebowały, wiec raczej wybierz zbożówke albo jeszcze lepiej boa constrictora:P
pozdro
-
Ja kupilem sobie ostatnio zbozowke i zaluje tego wyboru. tez zastanawialem sie czy kupic teczowke czy zbozowke. Teraz doszedlem do wniosku ze lepiej bylo kupic Boa.
-
-
Chyba rozumiem ironkapelę, ze zbożówami nie ma problemów, tylko że to niestety małe wężyki, a ma się to ochotę hodować w domu większy kawał węża. Na Twoim miejscu brałbym boa. Poczytaj trochę na ten temat i kupuj. Ludzie zaczynali przygodę z terrarystyką od trudniejszych gatunków, po prostu zbierali materiały na ich temat, a jak już masz wiedzę, to nie ma żadnego problemu.
xav
-
cieszę się że tak odpowiadacie, bo od początku kusił mnie boasek Azzurreeuss - jak mniemam constrictor był żartem? to moje marzenie, ale chyba to wąż dla bardziej zaawansowanych?
-
z tego co czytam to Tobie się podoba najbardziej E. cenchria cenchria (teczowy)? jeśli tak to nie masz się co zastanawiać i możesz go kupić jest tak samo łatwy w utrzymaniu jak zbozowka czy boa wiec wybór zależy od Ciebie....
Pozdrawiam
Serpent
-
Z powyższych argumentów wynika że najfajniejsiejszy wąz ze wszystkichwymienionych powyżej to constrictorek:P i to nie był żart.
Dlaczego to nie jest dobry wąż dla początkującego??
Nie ma z nim żadnych problemów, rośnie tylko troche wiekszy ( masz czas, kilka lat zanim osiągnie te 3 metry) zdążysz go juz oswoić i przyzwyczaic sie do niego Jest to bezproblemowy piękny wąz. Mi sie podoba nawet bardziej od E.c.c ale jak wiadomo gusty nie podlegają dyskusjom.
Wybór należy do ciebie...)
Uprawnienia umieszczania postów