Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak czesto Zbozowka ma wylinke??

ironkapela
    Guest

Jak czesto Zbozowka ma wylinke??

Witam. Nie doczytalem sie nigdzie tego jak czesto male zbozowki przechoadza wylinke. Moja zbozowka jest po 2 wylince ktora przechodzila ok 5 dni temu. Kiedy moge sie spodziewac nastepnej wylinki??

Re: Jak czesto Zbozowka ma wylinke??

Małe zbożówki średnio przechodzą wylinkę co miesiąc, potem ten okres się wydłuża, a jest to związane z tym, że największy przyrost długości u węży następuje w pierwszym roku życia, potem rosną, ale już nieco wolniej. Tempo wzrostu, a zatem i częstotliwości wylinki zależy od kondycji zdrowotnej gada, przebytych chorób, częstotliwości karmienia, temperatury i pośrednio od wielkości terrarium (dotyczy to paskudnej sytuacji, kiedy niedoswiadczony hodowca trzyma węża w bardzo małym terra).

naRka

Aha, jeszcze dodam, że przykładowo dwa węże z tego samego miotu, trzymane w identycznych warunkach i tak samo karmione nie będą tej samej długości, bo wzrost jest także związany z indywidualnymi cechami osobnika.

ironkapela
    Guest

Dzieki. Pozdrawiam

> Aha, jeszcze dodam, że przykładowo dwa węże z tego samego
    > miotu, trzymane w identycznych warunkach i tak samo karmione
    > nie będą tej samej długości, bo wzrost jest także związany z
    > indywidualnymi cechami osobnika.

Dzięki za cytacik ze mnie, ale napisałam, że "nie muszą". Mogą być tej samej długości, nie jest powiedziane, że nie będą. Moje baby w końcu (po dwóch latach) znów są prawie identyczne.

Pozdrówki, Karla

Uprawnienia umieszczania postów