Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: czy moge trzymac kilka thamnophisow w jednym terra?

czy moge trzymac kilka thamnophisow w jednym terra?

i o to pytam......czy moge dokupic do jednego weza ,ktory juz sie zaaklimatyzowal drugiego i trzymac razem,a potem moze jeszcze trzeciego?
    czy wszystkie osobno?
    i czy moge thamnophisa trzymac np: z zaskroncem pregowanym...wymagania maja podobne......czy raczej nie?
    a jesli tak to czy wymiary musza byc takie same?

Re: czy moge trzymac kilka thamnophisow w jednym terra?

Ja trzymam thamnophis marcianus samczyk z thamnophis sirtalis samiczka i nie ma żadnych problemów. Polubiły się do tego stopnia, że często przesiadują razem w jednym miejscu. np.: samczyk (shrek) zwinięty na dracenie a na nim zwinięta samiczka (gaja). Z moich obserwacji wynika, że pończoszniki są bardzo towarzyskimi wężykami. Co do zaskrońca to nie wiem, ale wydaje mi się, że nie powinno być większych problemów. W zoologicznym w Warszawie widziałam stadko pończoszników w jednym terra z nerodioł florydyjską, chociaż trzeba przyznać, że pończoszniki były w grupce a nerodia sama siedziała w baseniku.

Jeśli chcesz trzymać kilka węży tego samego gatunku w jednym terra to nie ma prroblemu, ale wymiary terra musisz dostosować do ich ilości, czyli zwiększyć. Nerodia fasciata ma bardzo zbliżony biotop do pończosznika, więc teoretycznie możesz hodować te węże razem. Ale zastanów się dobrze, czy będziesz w stanie stworzyć obu wężom dobre warunki w jednym terrarium.

pozdrawiam

olimpia1400
    Guest

mozna, raczej nie zrobia sobie krzywdy... wiedze maka ze cie wciagnelo na dobre ))

no tak zgadłas....wciagnelo mnie,ale teraz zalatwiam wieksze terra,a potem drugi waz.....moze samczyk sirtalis sirtalis....sama jeszcze nie wiem chce zeby byl inny od Kaby......a co z dziecmi???
    czy one beda mialy dzieci,jak beda siedzialy razem???nie zabardzo bym chciala tak od razy rozmnazac......to moze lepsza bedzie druga samiczka???

olimpia1400
    Guest

no ja tez sie parki dorobilam, z tym ze samczyk mieszka u kuzynki ale byl specjalnie SAMCZYKIEM... czekalam na niego chyba ze 3 miesiace (zaczelismy szukac chlopczyka jeszcze dluuugo przed wakacjami) one sie nie mnoza chyba tak bardzo... jeszcze mam takie raczej nikle pojecia jak to bedziemy robic, ale chyba bedzie trzeba je najpierw przezimowac i dopiero po obudzeniu pozwolic na sex A zimuje sie raczej wieksze weze, takie roczne chyba. A on jest mlodszy od mojej o pól roku, wiec jeszcze poczekamy. Zreszta ciagle szukam czegos ciekawiej ubarwionego zeby miec kundelki )

no tak odmian jest wiele,tylko czy u nas dostepne ???????
    zycze powodzenia......sirtalis parietalis jest ładnie ubarwiony z tymi czerwonymi plamkami.....naprawde ładnie wyglada....bo zapmnialam czy masz wlasnie takiego?

olimpia1400
    Guest

nie, mam sirtalis sirtalis a czekam na okazje zdobicia czegos zupelnie wyjatkowego... Mam zdjecie wezy które mi sie podobaja, nie znam lacinskich nazw ale sobie sprawdze. Na rzie nie widze zeby sie z nimi ktos oglaszal...

Tak na marginesie czy Wasze ponczoszniki tez sa takie plochliwe?

Mark0wy

olimpia1400
    Guest

tez... moja misia sie bawi w dzdzownice.... wystawia tylko ryjka, calutka jest zagrzebana w kokosie

Uprawnienia umieszczania postów