Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Trudna wylinka zbozowki... Pomocy...

ironkapela
    Guest

Trudna wylinka zbozowki... Pomocy...

Witam. Nie wiem czy to normalne ale moja ok 30cm zbozowka rano zaczela zrzucac wylinke ale zrzucila tylko jakies 3cm. Od kilku godzin nie robi zadnych postepow. Co robic?? Poradzi sobie?? Moge jej jakos pomoc??

Re: Trudna wylinka zbozowki... Pomocy...

Zrób jej kąpiel w letniej wodzie! Wylinka rozmoczy się dobrze w wodzie i potem łatwiej odejdzie... przyczyną nie zejścia w całości wylinki mogą być roztocza lub zbyt mała wilgotność w terrarium.

ironkapela
    Guest

Wlasnie robie kapiel. Zobacze co sie bedzie pozniej dzialo. A w jakim czasie powinna zejsc normalnie wylinka??

Niech wąz poleży w wodzie ok 15 minut... potem daj go spowrotem do terrarium i powinien ponownie próbować zdjąc wylinkę ocierając się konary...

ironkapela
    Guest

Tak zrobie

Jeśli dalej nie będzie chciała zejść, to spowrotem ją do letniej wody i zacznij ją masować po całym ciele tak żeby wylinka odchodziła. Ja tak czasami robiłem z moim molurusem gdy nie chciało mu w niektórych miejscach zejść wylinka.

ironkapela
    Guest

Wlozylem ja juz spowrotem do terra i widze ze wulinka powoli przesuwa sie w dol Takze nie bedzie chyba zadnych klopotow pozdro

ironkapela
    Guest

No i juz po wylince

i pryskaj terrarium na następny raz pożadnie :P

O wlasnie. Czytalem wypowiedzi kilku hodowcow z USA, zeby nie zraszac wezy, tylko zmaczac podloze-> podane bylo, ze zraszanie terrarium moze sprzyjac rozwojowi chorob ukladu oddechowego.
    Niestety zapomnialem, gdzie to przeczytalem ;/

Uprawnienia umieszczania postów