Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Akwa na terra i wentylacja!!

Akwa na terra i wentylacja!!

Czy można w jakikolwiek inny sposób zrobic wentylacje w akwa nie rozkładając akwa na czesci pierwsze?

Tak, dokładnie to mam na myśli czy w bocznych sciankach mozna zrobic jakies otwory wentylacyjne bez poprzedniego rozklejania wyżej wymienionych scian??

Moze mozna je czym wyciąc?

Piszcie jakie macie pomysły! Moze rozwiazaliscie juz kiedys podobny problem?

Z góry wielkie dzieki za odpowiedż!!!!!

glupik
    Guest

Re: Akwa na terra i wentylacja!!

Mnie tez bardzo ciekawi ten problem i równiez jak autor czekam na odpowiedzi!!
    Pozdro dla HANZELA

mam nadzieje ze istnieje taki sposób!!!

tak żartem mówiąc włamywacze w filmach uzywaja diamentu by wyciac ogrągła dziure w szybie (z widomego powodu) i jest to możliwe!! Ale teraz na powaznie, diamentowy nóż kosztuje pewnie fortune. Są moze jakies mniej kosztowne odpowiedniki tego patentu??
    Mam nadzieje ze tak

Czarna Rozpacz
    Guest

nie jest to zbyt trudne teoretycznie.
    Kladziesz akwa na boku,w ktoym chcesz wyciac otwory,przykladasz wiertarke i wiercisz.Podstawa jest:
    a)nie robisz tego w powietrzu(czyli wiertlo jak przejdzie przez szklo ma sie wbijac dalej w deske bo inaczej moze Ci rozpieprzyc cala szybe z powodu drgan
    b)musisz miec nisko obrotowa wiertarke bo na szkle bardzo trudno sie wierci (slizga sie) - najlepiej jakby sie dalo w jakis sposob zrobic w danym miejscu wglebienie
    c)musisz miec odpowiednie wiertlo

Ale najlepszym wyjsciem jest zabranie akwa do szklarza i niech on Ci wywierci otwory lub wytnie jeden duzy otwor w ktory wstawisz siatke.Cena u mnie w miescie to jakies 5-10 zl wiec zadna a bezpiecznie i porzadnie

No to skoro nie so to az tak wysokie koszta to mysle ze sam nie zaryzykuje zabawy w szklarza i powierze M2 mojego żółwika w rece specjalisty!

Dzieki za szybka i tresciwa odpowiedz!

pozdro 4 all

rsboa
    Guest

Wal z tym problemem do szkalarza, ale on na 90% nie do Ci gwarancji że szyba sie nie zbije, a kasy Ci nie odda (ryzyko zawodowe).

Nawet nie myśl aby wiercić w tych szybach. Żeby zapewnić tym sposobem wentylacje musiałbyś poświęcić wiele czasu, a ryzyko że przy którejś dziurze szyba Ci pęknie jest ogromne.

Zamiast tego wyciąłbym żyletką lub ostrym nożem boczną szybe, wyciął z jej środka powiedzmy 1/3, w miejsce wyciętego kawałka szyby wkleił siatke i spowrotem zamontował w akwarium.

Pozdr.

R.

zgadam sie z Robertem sam tak przewaznie robie i jest gitarka

I tak własnie chyba zrobie. Bede musił najprawdopodobniej i tak isc do szklarza(zawsze bezpieczniej przy cięciu). A z jakiego materiału powinna byc ta siatka? Gdzie mozna taką dostać(czyt. kupic)??

najlepiej metalowa bo plastikowa moge gryzonie przegrysc...

Uprawnienia umieszczania postów