Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Rozmiar pokarmu dla węży

Rozmiar pokarmu dla węży

Mam taki problem a raczej pytanko: czy może się zdarzyć że w wyniku połknięcia za dużego pokarmu coć się stanie wężowi poza możliwością zwymiotowania (chodzi mi konkretnie o 50-cm regiuska)? Czy może jeśli Regi złapie i udusi pokarm to znaczy że na pewno nie jest dla niej za duży? Bo z charakterystyki gatunku wynika że to dość wybredna gadzinka i może nie chcieć za dużego papu, czyli teoretycznie wystarczy że podam mu gryzonia i poobserwuję (popilnuję) a wężyk sam stwierdzi czy mu pasuje zgadza się? Bo zastanawiam się czy mogę gadzince podać myszoskoczka o dość sporych według mnie rozmiarach a Regi nigdy jeszcze nie jadła tak dużego pokarmu.

Re: Rozmiar pokarmu dla węży

slyszalem kiedys ze nie warto czesto podawac zbyt duzych ofiar bo potem waz na starosc moze miec problemy ze szczeka

Mam małe doświadczenie z Regiusami sam osiągnąłem dopiero od lutego wczoraj pierwsze karmienie mojej Regiuski ale pierwszy posilek zjadla dorosla mysz i to w poprzek to zajelo jej troche czasu ale co zauważyłem, to fakt; że szczura, świnkę bez problemu połknie nawet małego królika. !!! Więc nieobawiałbym się na twoim miejscu. Myszoskoczki to ich naturalny pokarm dorosle tez ...
    pzdr
    GM

ps. czytalem w opisie jednego z hodowcy iz nawet podal krolika i zjadl regiusek bez problemu

nie wiem jak z mlodymi ja mam takie okolo 140 cm obecnie ...
    zycze sukcesu

redknee
    Guest

to wg was 100cm regius jaka moze zjesc najwieksza ofiare ??
    dorosla swinke morska, krolika ??

dorosłego króika to napewno nie. Świnke też wątpie żeby zjadł taką dorosłą. Mój ma 120cm to bez problemów wszamał naprawde wypasionego myszoskoczka więc myśle że mógłby sobie poradzić z niezbyt wyrośniętą świnką morską. Moze dąłby rady zjeść coś większego ale to już by nie było zbyt dobre dla niego na pewno - utrudniało by mu nawet poruszanie sie.

Moj ma 100cm i karmie go sredniej wielkosci szczurami co ok. 10 dni.

Hmm. Wszyscy tu mówią o "dorosłych" "dużych" "małych" "średnich" gryzoniach. Może lepiej by używać jakichś porównań do czegoś? np. świnkę morską wielkości pięści czy czegoś, bo ja np. słabo się orientuję w myszoskoczkach i nie wiem jaki to jest dorosły a jaki młody? Jak jest taki wielkości sporej dorosłej myszy to jeszcze urośnie czy to jest "docelowa" wielkość?

Urośnie :]:]

Re: Rozmiar pokarmu dla węży z dziennika hodowcy

Z dziennika

Pyton Królewski - Karmienie świnkami i królikiem 07.10.2003 10:20
    Od czasu do czasu karmię moje Pytony średnimi świnkami, oba osobniki ochoczo je jedzą
    Dostałem też małego królika i po kilku namowach moja samica skosztowała.
    Zatem Regiusy nie kończą diety na szczurach...

Hodwcy zza oceanu chodzi o USA - zalecają by rozmiar pokarmu nie był większy niż rozmiar węża w jego najgrubszym miejscu. Eliminuje to możliwość złamania żeber przez węża. Oczywiście reguła ta dotyczy młodych węży. Dorosłe ( Pyton sebae , reticulatus , bivittatus jak i liasis amethistinus , eunectes notaeus , murinus , consctrictor constrictor podgatunki ( peru , suriname i guyana ) -) są w stanie jadać ogromne ssaki bez uszczerbku szkieletu. Dorosł to węże przekraczające 3m z wez. wymienionych gatunków.
    Zawsze lepiej podać 2 szczury średniej wielkości niż jednego ogromnego.

Uprawnienia umieszczania postów